Publicerad

En vecka fri från våld - våldspyramiden

Allt börjar någonstans. Så även våldet. Det börjar inte med en våldtäkt eller en grov misshandel. Många gränser har passerats innan dess. Våldspyramiden är en modell för att förstå hur ett sexistiskt skämt och elaka kommenterar kan leda till något långt mycket värre.

Det grova våldet och mord, längst upp i pyramiden förekommer inte så ofta, men uppmärksammas stort när det händer. Det lindriga våldet, taskiga kommentarer och problematiskt språk, det som ligger längst ner i pyramiden, förekommer tyvärr varje dag, men får inte så mycket uppmärksamhet.

För att göra skillnad och kapa toppen på pyramiden är det i botten vi måste börja. Där kan vi alla bidra, du, jag och alla andra. Säg i från! Säg stopp!

Tillsammans mot våld i nära relationer.

Vecka 47 är En vecka fri från våld. Det är en vecka som uppmärksammas nationellt. Initiativet till veckan kommer från Länsstyrelserna, SKR - Sveriges Kommuner och Regioner och organisationerna Unizon och MÄN. Det grundläggande budskapet är att våld går att förebygga.
Härnösands kommun genomför flera aktiviteter och informationsinsatser under veckan. Håll utkik i våra kanaler.

På torsdag den 25 november är det Orange Day, dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Då kommer Härnösands kommun tillsammans med Länsstyrelsen Västernorrland lysa upp Härnösands konsthall och residenset i orange och premiärvisa vår film Mot våld i nära relationer.

#WeDo #enveckafrifrånvåld #härnösand #mitthärnösand