Publicerad

Domstolsverket vill flytta till Seminariet i Härnösand

Fasaden på en 1900-tals stenbyggnad i ljust beige.

Ångermanlands tingsrätt och Förvaltningsrätten i Härnösand är trångbodda och behöver nya lokaler. Kommunstyrelsen i Härnösand har idag fattat beslut om ett markanvisningsavtal som ger Domstolsverket och fastighetsbolaget Smedjan samhällsfastigheter möjlighet att arbeta vidare med nya lokaler i Seminariet, i toppen av Pumpbacksgatan, i Härnösand. I etableringen ingår omfattande ombyggnationer och nybyggnation.

- Detta är en glädjens dag och ett otroligt viktigt beslut för Härnösand. Det här är en av de viktigaste omlokaliseringarna i Härnösand som jag upplevt hittills, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S). Omlokaliseringen betyder att Domstolsverket satsar långsiktigt i Härnösand. Det innebär att vi säkrar och ger möjlighet till ännu fler kvalificerade arbetstillfällen i Härnösand.

Markanvisningen innebär att Domstolsverket genom Smedjan samhällsfastigheter får ensamrätt att arbeta vidare med fastigheten i två år. Den dag de kan visa hur projektet ska genomföras har de rätt att köpa en del av fastigheten Seminariet 18 för 11 800 000 kronor.

- Seminariet är en kulturhistorisk fastighet i ett magnifikt läge. Den som står vid entrén och blickar ner mot Pumpbacksgatan har en fantastisk utsikt över staden. Att en gammal fin fastighet som är byggd i början på 1900-talet får nytt liv på det här sättet känns väldigt bra. Vi har haft dialog med Domstolsverket sedan 2016 och gemensamt försökt hitta bästa lösningen för dem. Det känns väldigt bra att de nu landat i att utveckla Seminariet, säger Uno Jonsson, tillväxtchef i Härnösands kommun.