Publicerad

Marinen fyller 500 år - firar med hamnbesök i Härnösand

Korvett av Visbyklass lägger till vid kaj.

Korvetten HMS Härnösand lägger till i Härnösand den 20-21 maj när Marinen gör hamnbesök som en del i sitt 500-årsfirande. Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Den 20-21 maj får Härnösand hamnbesök av marinen och det blir två dagar fulla av aktiviteter. Bland mycket annat erbjuds åkturer med Stridsbåt 90 och det kommer också att genomföras kajshower där personal från marinen berättar om fartygen och arbetet ombord.

2022 fyller den svenska marinen 500 år. Det firas med olika evenemang på sex platser i Sverige som har särskild betydelse för marinen. Härnösands historiska betydelse för marinen gör att staden kvalar in på den exklusiva listan:

- Härnösand har haft en viktig roll i marinen historia och är fortfarande en plats där vi genomför verksamhet till sjöss. Genom hamnbesöket vill vi stärka kunskapen om marinen och fira 500-årsjubileumet tillsammans med allmänheten, säger Melina Westerberg, kommunikationschef för Fjärde sjöstridsflottiljen.

Under de två dagarna blir det mycket fokus på kajen längs Skeppsbron och det finns mycket att se och göra med koppling till marinen och havet. Fredagen den 20 är framförallt inriktad på företag och skolor, och en mässa öppnar redan på morgonen.

Lördagen den 21 maj är den stora dagen för allmänheten. Det finns möjlighet att åka med Stridsbåt 90 och det kommer också att genomföras kajshower där personal från marinen berättar om fartygen och arbetet ombord. Den drygt 70 meter långa korvetten HMS Härnösand kommer "hem" till staden som gav den dess namn och lär bli en attraktion vid kajen.

Men det är inte bara militära fartyg och båtar på plats under firandet. Härnösands gymnasiums nya skolfartyg Skagerak är på plats och kommer vid en ceremoni att döpas om. Allmänheten kommer att ha möjlighet att gå ombord både på skolfartyget och på KBV 202, Kustbevakningens kombinationsfartyg som används både för sjöövervakning och miljöräddning till sjöss.

Dessutom finns Ådalen III, Sjöräddningssällskapet och en lotsbåt på plats.

- Vi är väldigt glada över att få hamnbesök under marinens 500 års-firande, och ser fram emot två händelserika dagar. Gillar man båtar och havet så ska man absolut se till att vara i Härnösand den 21 maj, säger Linda Gradin, näringslivsutvecklare på Härnösands kommun och projektledare för hamnbesöket.

Mer information och hela programmet för Marinen 500 år hittar du här.

Läs mer i Marinens eget Facebook-evenemang här. Länk till annan webbplats.