Publicerad

Välkommen etablering i Ramvik

en båt av katamarantyp ligger vid en kaj. I förgrunden cyklar en person förbi

Så här ser färjan ut som ska produceras på Gustavsviks varv.

Idag fredag 20 maj presenterade Green City Ferries sin nya etablering i Ramvik. Företaget ska serietillverka sin emissionsfria passagerarfärja Beluga24 på Höga Kusten Varvet i Ramvik. Dessutom etablerar Waxholms Komposit ett nytt bolag, Ramviks Komposit, i samma lokaler.

Ramviks Komposit ska tillverka skroven till färjorna som sedan ska drivas med antingen el eller vätgas. Tillsammans räknar de två företagen med att ha 25 anställda i slutet av det här året och dubbelt så många om några år. Produktionen av den första färjan startar redan nästa vecka. 

− Det är mycket glädjande att Green City Ferries väljer Härnösand för sin serieproduktion av världens snabbaste passagerarfärja. Att vi får ytterligare en, ja till och med två, etableringar i Ramvik är extra glädjande. Det ger inte bara arbetstillfällen utan skapar också liv i bygden. Det är också en etablering som passar väl ihop med våra högt satta mål kring hållbarhet, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

− Green City Ferries kommer att skapa framtidens färjetrafik och är en strategiskt viktig etablering när det gäller vår satsning på att utveckla ett marint kluster i sjöfartsstaden Härnösand. Vi har lärt oss av tidigare etableringar att de ger ringar på vattnet och leder till fler etableringar och utveckling i befintliga företag, säger näringslivschefen Petra Forsström.