Publicerad

Första spadtaget för norra Europas största arkiv

tre kvinnor står på en jordhög och kastar tillsammans jord från en spade med tre handtag

Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg, riksarkivarien Karin Åström Iko och Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm tog det gemensamma första spadtaget för det nya arkivet.

Nu är det klassiska första spadtaget taget för norra Europas största arkiv. Det är Riksarkivet och Skatteverket som ska ha sin verksamhet i den 33 000 kvadratmeter stora byggnaden på Saltvikshöjden. Det blir också en publik del som ska vara välkomnande och tillgänglig för besökare.

− Med tanke på det växande intresset för DNA-teknik och släktforskning kan det nya arkivet bli ett modernt och hett besöksmål med stor potential att utvecklas, säger kommunstyrelsens ordförande i Härnösand, Andreas Sjölander (S)

Byggnaden är i två delar med en arkivdel i betong med totalt 25,8 mil hyllor. Den främre delen är byggd i trä och där blir det lokaler och ytor för personal och besökare. Riksarkivet kommer att flytta sin befintliga verksamhet i Härnösand till det nya arkivet. För Skatteverkets del blir det helt nya arbetstillfällen.

− På sikt är det inte omöjligt att även vår befintliga verksamhet i Härnösand flyttar in, säger Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm.

Att valet föll på Härnösand var självklart för både Skatteverket och Riksarkivet.

− Landsarkivet finns här redan, vi har kompetens på plats och kan med hjälp av Mittuniversitetets utbildningar fylla på med ytterligare kompetens. Vi har också fått ett fantastiskt mottagande av kommunen, regionen och andra aktörer. Det har varit mycket lättarbetat, säger riksarkivarien Karin Åström Iko.

skiss av en stor byggnad

Här är en skiss på det kommande arkivet.

Det är det statliga fastighetsbolaget Specialfastigheter som ska bygga och byggnaden får allra högsta hållbarhetsklass, Miljöbyggnad Guld. Det blir alltså norra Europas största arkiv, men kanske slutar det inte där heller. Redan innan bygget har påbörjats är arkivdelen förberedd för att byggas ut med nästan lika mycket.

− Riksarkivet finns på elva platser i landet, men det är här i Härnösand vi ska ha vårt centralmagasin och kommer att expandera, säger riksarkivarien Karin Åström Iko.

− Det här är fantastiskt och positivt för både Härnösand och hela länet, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander. Nu har vi vänt trenden när det gäller statliga jobb och framför allt befäster vi Härnösands position som Norrlands arkivhuvudstad.

Läs mer om projektet på harnosand.se/arkiv