Publicerad

Arbetet mot självmord i fokus under tre dagar i september

Bild av en hand som skyddar lågan på ett stearinljus.

I ett gemensamt projekt satsar kommunerna i Västernorrland i år extra på det förebyggande arbetet mot självmord. Som en del i arbetet genomförs Suicidpreventiva dagarna den 8-10 september. Dagarna avslutas med ljusmanifestation i Stadsparken.

Varje år dör cirka 1500 människor i Sverige till följd av självmord - ungefär fyra om dagen. Det är ett stort samhällsproblem, men också ett ämne som är svårt att prata om. Det finns många stigman och många vanföreställningar.

Det gemensamma projekt som länets kommuner driver innehåller mycket utbildning, men det handlar också om att få in frågor om suicid och psykisk ohälsa i fler sammanhang, säger Härnösands kommuns folkhälsosamordnare Jennifer Ålund.

Vad är är det viktigaste att nå ut med?

- Är det något som jag önskar att alla skulle känna till så är det att just du kan hjälpa den som mår dåligt. Du behöver inte vara psykolog eller expert för att kunna göra nytta. Våga fråga! Allt startar där, och det är något som alla kan göra. Självmord är väldigt skrämmande, men att våga prata och att våga fråga sin anhöriga, sin kompis eller sin arbetskamrat är inte farligt, säger Jennifer Ålund.

Under Suicidpreventiva dagarna den 8-10 september blir det livesända föreläsningar för allmänheten och för personer som arbetar mot suicid i sin yrkesroll. Föreläsningarna torsdag den 8 och fredag den 9 deltar man i digitalt.

Lördagen den 10 september hålls två evenemang på plats i Härnösand. Först en öppen föreläsning i Olof Högberg-salen på Sambiblioteket och därefter följer en ljusmanifestation i Stadsparken. Manifestationen är ett både sätt att minnas de som lämnat oss och uppmärksamma de efterlevande.

- Förra året var vi ungefär 40 stycken på ljusmanifestationen. Sedan dess har diskussionen om psykisk ohälsa och självmord ökat och fler har fått upp ögonen för hur stort problem det här är i vårt samhälle. Så jag tror och hoppas att vi blir fler i år, säger Jennifer Ålund.

Alla evenemang under dagarna är gratis och öppna för alla.