Publicerad

Kostavdelningen ställer om - Härnösand minskar både matsvinn och klimatavtryck

Kollage med mat som lagas i storköksmiljö.

Kostavdelningen på Härnösands kommun har som mål att minska sin klimatpåverkan. Och arbetet går riktigt bra. Under 2022 sänkte enheten både matsvinnet och utsläppet av växthusgaser mer än förväntat.

- Vi har gjort flera insatser för att nå våra mål och det är roligt att se att det gett så snabba resultat, säger Ulrika Olsson och Anders Kjellberg, båda enhetschefer på Kostavdelningen.

Produktionsköket Navet lagar och levererar 6000 portioner kyld och varm mat per dag till förskolor och skolor, till kommunens särskilda boenden och matlådor till hemmaboende.

Ska bli lite bättre varje år

Precis som alla andra verksamheter i kommunen har Kostavdelningen mål för hur man ska göra sin verksamhet mer hållbar. Målen är kopplade till FN:s globala mål för hållbar utveckling och för Kostavdelningen handlar det om att år för år minska utsläppen av växthusgaser med fokus på livsmedelskonsumtionen. Matsvinn och klimatavtryck ska minska och andelen ekologiska livsmedel öka fram till 2030.

För att lyckas satsar man på flera olika åtgärder:

  • Temadagar och utbildningar
  • Arbete mot matsvinn
  • Nya recept, framförallt genom att kött delvis byts ut mot grönsaker och baljväxter

När 2022 nu sammanfattats så visar det sig att omställningen till och med gått snabbare än planerat. Klimatavtryck och matsvinn skulle enligt planen minska med 6 procent jämfört med året före, men resultatet blev en minskning med 14 respektive 24 procent.

Bra gensvar på förändringarna

Och hur har skolelever, hemtjänstkunder och äldre tagit emot förändringarna? Jo, bra.

- Först provade vi med helvegetarisk mat vissa dagar, men det gick inte riktigt hem. Då provade vi istället att göra om flera recept och blanda i mer vegetariskt i ordinarie maträtter och det har funkat jättebra, säger Anders Kjellberg. Maten blir lika god och har samma näringsinnehåll och kvalitet, men vi gör ett klart mindre klimatavtryck.

De goda resultaten 2022 gör också att det känns extra roligt att jobba vidare mot hållbarhetsmålen, tycker Ulrika Olsson.

- Det vi har gjort hittills har vi kunnat åstadkomma genom att förändra hur vi arbetar. Nu behöver vi nog utveckla samarbetet med skolan för att till exempel minska matsvinnet ännu mer. Men det är kul att vi har fått en så bra start och det inspirerar oss att försöka bli ännu bättre.

Läs mer om Kostavdelningen här.

Läs mer om hållbar utveckling i Härnösand här.

Läs mer om de globala målen här. Länk till annan webbplats. (extern länk)