Publicerad

Multisportarena, bryggor och aktiviteter – här är alla föreningar som fått landsbygdsmedel

bildcollage kostgräs fotboll och fotbollsskor, midsommarfirande med glada människor, båtar vid en brygga flygbild

För första gången delar Härnösands kommun ut landsbygdsmedel till fem olika föreningar. Totalt är det 804 000 kronor som ska användas för att skapa utveckling och bidra till mer attraktiva platser att bo, leva, arbeta i och besöka. Bland de beviljade projekten finns bland annat en multisportarena i Häggdånger, en mötesplats i Säbrå och bryggor på Lungön.

- Vi har fått in många bra ansökningar från flera olika delar av kommunen. Vi ser det här som en start för att stärka föreningar på landsbygden och arbeta mot målen i vår tillväxtstrategi, säger Eva-Lotta Öberg, platsutvecklare på Härnösands kommun.

Häggdånger vill satsa på rörelse

Häggdångers intresseförening är en av de föreningar som fått pengar. De vill utveckla mötesplatsen berget intill Häggdångers byskola med bland annat en multisportarena.

-Idag finns ingen idrottsplats i Häggdånger och inte heller någon lekplats för större barn, säger Emelie Tillander från Häggdånger intresseförening. Vi vill försöka skapa det och göra berget kring skolan till en mötesplats. Vi har också fått vindkraftpengar från Hemab, så under sommarlovet sätter vi igång att bygga. Fram till dess kommer vi prata med personal och barn på skola om utformning. Multiarenan kommer att bli ett jättelyft för Häggdånger.

Idén till projektet kom när intresseföreningen pratade med barn i området om vad de skulle vilja ha i Häggdånger.

Mötesplats Klockargården

Säbrå Hembygdsförening som driver bland annat Klockargården är en annan förening som fått pengar.

-Det kom glädjetårar när vi fick beskedet, säger Monica Lundell i styrelsen. Vi ska använda pengarna till att göra i ordning Klockargården så att den fungerar bra som plats för arrangemang och som mötesplats. Kanske kan vi ha allsångskvällar, minneskvällar eller spelmansstämmor. Det som står närmast på programmet är midsommarfirande och våra sommartisdagar under juli månad med olika program och en massa gofika.

Hembygdsföreningen ska jobba för att hitta samarbeten med andra föreningar som passar i deras miljö och som de kan hitta på roliga evenemang tillsammans med.

Kommunbidraget kan öppna dörrar

Kommunens bidrag kan vara ett bra första steg för att driva utveckling lokalt. Många gånger kan stödet öppna dörrar för att söka medel även från andra ställen, då det ibland krävs medfinansiering. Exempel kan vara Leader Höga Kusten eller Allmänna arvsfonden.

-Vi hoppas att landsbygdmedlen kan hjälpa till att stärka den gemensamma kraften ytterligare. Hela kommunen är viktig för att nå målen i tillväxtstrategin, säger Ingemar Wiklander (KD), ordförande i landsbygdsrådet.

Här är alla föreningar som fått landsbygdsmedel

  • Säbrå hembygdsförening 172 000 + 8000 i medfinansiering
  • Häggdånger intresseförening 200 000 + 250 00 från Hemab
  • KFUM 200 000 + 132 000  i egenfinansiering
  • Stigsjö intresseförening 32 000 + egeninsats 4000
  • Uddhamns hamn och vattenförening 200 000 + 120 000 i egeninsats