Publicerad

Spännande veckor väntar för Härnösands demokratisommarjobbare

Tre unga glada tjejer står framför en grönskande park.

Elina Karlsson, Ronja Karlsson och Hedvig Andersen Vedin är Härnösands kommuns demokratisommarjobbare under tre veckor 2024.

För andra året i rad anställer Härnösands kommun demokratisommarjobbare. Under tre veckor ska de ta reda på vad unga behöver för att bli mer delaktiga i samhället. Deras arbete ska lägga grunden för det som kommer att bli en ny hemsida för unga i Härnösand.

Vad tycker unga Härnösandsbor om sin kommun? Vad finns för dem här, vad saknar de? Och inte minst: hur vill de vara med och påverka? Det var frågor som Härnösands för demokratisommarjobbare fick i uppdrag att söka svaren på. De gjorde det genom att söka upp och diskutera med unga.

Samma frågor finns med för årets demokratisommarjobbare, men deras uppdrag är lite annorlunda. De ska ta fram förslag och idéer till en hemsida riktad till unga i högstadie- och gymnasieåldern i Härnösand.

En sida för alla unga

Sidan kan innehålla allt från information om aktiviteter till snabba enkäter och möjlighet att ställa frågor och presentera idéer kring det som är viktigt för unga. Idén kommer från Ludvika kommun där en liknande sida blivit en stor framgång.

Demokratisommarjobbarna börjar sina tre veckor med studiebesök på Sveriges Television Västernorrland och Tidningen Ångermanland, och kommer också att träffa kommunalrådet Knapp Britta Thyr (MP). Den 26 juni är det Sommar i parken, ett evenemang i Stadsparken som kommer att locka många unga, och då är trion Hedvig Andersen Vedin, Ronja Karlsson och Elina Karlsson på plats för att göra intervjuer.

Spännande uppdrag

Sedan gäller det att välja ut vad som känns viktigt.

- Det är ett jätteintressant och spännande uppdrag, tycker Hedvig som tillsammans med Ronja Karlsson och Elina Karlsson ska föreslå vad hemsidan ska innehålla, men även komma med idéer om hur den ska se ut och hur den ska hållas levande.

För tanken är att den nya hemsidan ska växa och förändras över tid, och det är ungdomarnas intressen och behov som ska styra utvecklingen.

- Det ska vara en sida av och för unga, så att ha en plan för vilka som ska styra över innehållet på sidan är en viktig del av uppdraget, säger Maria Larson, demokratiutvecklare på Härnösands kommun.

En man och tre unga tjejer står i en tv-studio.

Vid det första studiebesöket fick demokratisommarjobbarna bland annat träffa journalisten Peter Nässén som arbetar på SVT i Sundsvall.