Publicerad

Härnösand 17:e bästa kommun att leva i

tre personer sitter på en uteservering med en gågata i bakgrunden

Härnösand kommer på 17:e plats i tidningen Fokus årliga ranking av hur bra Sveriges kommuner är att leva i. Det är sex placeringar bättre än förra året. Bäst siffror får Härnösand när det gäller trygghet, serviceutbud och privatekonomi.

Utgångspunkten för rankingen är att lista de bästa kommunerna för människor med helt normala inkomster. Bostadspriser väger därför tungt och där får Härnösand bra poäng. Allra högst poäng får Härnösand när det gäller trygghet med 4,6 på den femgradiga skalan. Även serviceutbudet, tillgången till butiker och restauranger, får bra poäng.

– Det här stärker bara den känsla som jag redan har och som jag tror att många Härnösandsbor delar. Vi bor i en trygg kommun med bra service, mycket närhet och en rimlig prisnivå, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

Rankingen bygger enbart på statistiska fakta, till exempel utbildningsresultat, brottsstatistik och hur mycket villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön.

Etta på rankingen är Umeå följt av Luleå. I Västernorrland är det inte bara Härnösand som placerar sig högt, även Sundsvall och Örnsköldsvik är med bland de 20 bästa kommunerna att leva i.

Se hela rankingen på tidningen Fokus hemsida Länk till annan webbplats.