Publicerad

Natalie forskar om nyttan med digitalisering

porträttbild på kvinna med glasögon

Natalie Ehrström Sölver ska hjälpa Härnösands kommun att göra bättre analyser innan en förändring genomförs.

Många satsningar på digitalisering misslyckas. Nu ska Natalie Ehrström Sölver undersöka hur beslutsfattare kan bli bättre på att analysera för- och nackdelar innan ett beslut tas om att satsa på en ny idé.

– Målet är att kommunen ska få bra verktyg för att ta strategiskt bra beslut och inte lägga tid och pengar på fel saker, säger doktoranden Natalie Ehrström Sölver.

Hon jobbar till vardags som verksamhetsarkitekt på IT-avdelningen i Härnösands kommun, ett jobb som hon behåller, men de närmaste fem åren blir det 80 procent forskning och 20 procent jobb. Det hon ska forska om kallas nyttorealisering.

– Exakt hur min forskningsfråga ska ställas är inte klart än, men det kommer att handla om analysen inför ett beslut och hur vi kan skapa så stor nytta som möjligt av de förändringar vi gör.

Att många IT-projekt misslyckas kan enligt Natalie bero på att man på förhand inte gjort en noggrann analys som visar på nyttor på kort och lång sikt samt eventuella risker som förändringen kan medföra.

Användarna behöver vara med

– Den första frågan måste vara vad vi har för mål med förändringen. Varför gör vi den över huvud taget? Vi behöver också ta med i beräkningen hur förändringen går i linje med verksamhetens mål.

Användarna behöver vara med i processen så att besluten inte tas över huvudena på dem som faktiskt kommer att påverkas av förändringen.

– Att räkna tid och pengar kan vara relativt enkelt, men det är ofta mer komplicerat att analysera de kvalitativa faktorerna som förändrad organisationskultur, ökad jobbtrivsel, tryggare arbetsmiljö och liknande faktorer.

Natalies doktorandtjänst ingår i Mittuniversitetets nystartade projekt GovTech Challenges (GTC) forskarskola på Institutionen för kommunikation, kvalitetsteknik och informationssystem. Ytterligare fem kommuner och Region Västernorrland ingår och Natalie har fyra doktorandkollegor som ska syna olika aspekter på digitalisering.

Modigt av kommunen

– Vi kommer att nagla fast det offentligas digitalisering från så många olika håll som möjligt. Det är stort och modigt av dessa verksamheter att delta i projektet. Det innebär ju att de blottar sig och de brister som finns i deras respektive digitaliseringar, säger Katarina Gidlund, professor i informatik vid Mittuniversitetet och projektledare för forskarskolan.

Natalie Ehrström Sölver är den enda i doktorandgruppen som kombinerar forskandet med att samtidigt jobba i en kommun.

– Det är en stor fördel. Jag kommer att implementera det jag kommer fram till kontinuerligt så det blir stor skillnad i vad Härnösand kommer att få ut av projektet.

Läs mer om GovTech Challenges forskarskola på Mittuniversitetets hemsida Länk till annan webbplats.