Publicerad

VR-teknik hjälper anställda att öva konflikthantering

Person som tränar konflikthantering med hjälp av VR-glasögon

Hot, konflikter, aggressivt språk och i värsta fall våld är tyvärr en del av arbetsdagen för en del av kommunens medarbetare. För att skapa mer trygghet ute på arbetsplatserna har Härnösands kommun börjat använda sig av VR-teknik i sina interna utbildningar.

VR-tekniken ger helt nya möjligheter att bland annat träna praktiskt på att hantera hot och våld på arbetsplatsen. Det kan till exempel gälla personal inom hemtjänst, individ- eller familjeomsorg, bygglovshandläggning eller miljöinspektion. Varje arbetsplats har strategier för att hantera liknande situationer, men med ny teknik går det att träna konflikthantering på ett helt nytt sätt.

Ny behovsanpassad VR-utbildning testas ute på arbetsplatserna

Nu testas ett nytt koncept där kommunens VR-studio kommer ut till arbetsplatserna. Där får man öva i par i en trygg miljö. I utbildningen får deltagarna prova på att bemöta olika personer i miljöer som liknar den egna arbetsvardagen. Scenarierna väljs utifrån situationer som är vanliga att medarbetare stöter på. Tidigare har VR-utbildningarna hållits enbart hos VR-studion, där alla deltagare övat tillsammans.

- Att vi kan använda oss av VR-teknik i våra utbildningar är fantastiskt, säger Marie Englund, HR-chef på Härnösands kommun. Vi vill att våra medarbetare ska känna sig trygga på arbetet och med hjälp av den nya tekniken får de en unik möjlighet att träna på svåra situationer innan de inträffar. Att VR-studion nu också kommer ut till arbetsplatsen tror vi gör träning och lärande mer tillgängligt. Det gör det även möjligt att på ett enklare sätt integrera utbildningar med den ordinarie verksamheten. Mottagandet har varit över förväntan och vi tror att VR-teknik kommer att bli ett allt vanligare inslag i vårt kursutbud framöver, avslutar Marie.

Samarbetar med Sveriges ledande utbildningsaktör

Kursen innehåller även digitala föreläsningar varvat med frågeställningar kopplat till erfarenheter, triggers och den egna arbetsplatsen. Utbildningen är ett samarbete med Framvik, Sveriges ledande företag inom EdTech (Educational Technology). Innehållet baseras på beteendevetaren och föreläsaren Maria Bauers forskning.

VR-tekniken gör det möjligt att kunna skräddarsy innehåll mot flera olika målgrupper. Det gör även att innehållet enklare kan uppdateras om nya behov eller situationer uppstår.