Publicerad

Härnösand positiva till nytt ekonomiskt utjämningssystem för kommuner

flygbild över centrala härnösand med nybron i mitten

Det är bra, men vi föreslår vissa justeringar. Så kan Härnösands kommuns remissvar på det förslag som den statliga Utjämningskommittén har lämnat till civilministern sammanfattas.

Utjämningskommittén har gjort en bred översyn av det kommunalekonomiska utjämningssystemet och lämnat flera förslag på förändringar. Syftet är att skapa mer likvärdiga ekonomiska förutsättningar för kommuner och regioner.

Kommunerna ska ha likvärdiga förutsättningar att leverera en god välfärd även om förutsättningarna skiljer sig åt. Det kan exempelvis handla om skattekraft, folkmängd, åldersstruktur, hur tätt eller glest befolkningen bor och andra faktorer som påverkar kommunernas ekonomi.

- Härnösand kommun ser mycket positivt på Utjämningskommitténs betänkande i sin helhet. Det är viktigt att komma till rätta med de stora skillnader som idag finns i Sverige gällande de förutsättningar som kommuner och regioner har för att bedriva en likvärdig och välfungerande välfärd, säger Andreas Sjölander (S) kommunstyrelsens ordförande.

Kommittén har haft ett brett uppdrag och också tittat på hur tillväxten påverkas av utjämningssystemet och åtgärder för att motverka höga och ökande skattesatser. Kommittén rapport finns förslag på ändringar inom systemet för utjämning av kostnader för verksamhet enlig lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och förslag på riktade statsbidrag som skulle kunna inordnas i de generella statsbidragen.

I sitt remissvar skriver Härnösand att de är positiva till länsvis skattesats, men de vill inte att den ska viktas så som i förslaget. De vill också se utjämningar när det gäller fastighetsavgiften och större kompensation till kommuner som tar stort ansvar i den gröna omställningen.

- Det finns kommuner som tar extra stort ansvar när det gäller den gröna omställningen och gör satsningar som stämmer väl med Agenda 2030 och nationella och europeiska mål. Investeringarna är ofta stora och det kan ta tid att räkna hem dem. Här tycker jag att utjämningssystemet behöver inkludera en kompensation till kommuner som gör sådana tillväxtsatsningar, säger Andreas Sjölander.

- Det skulle inte bara minska den ekonomiska bördan under den tid det tar innan investeringarna börjar bära frukt, utan också skapa starkare incitament för kommuner att delta i och bidra till den nationella utvecklingen, säger han.

I remissvaret skriver Härnösand också att det nationella utjämningssystemet bör innehålla en kompensation för kommuner som har en strategisk roll i det nationella säkerhetssystemet, exempelvis militär närvaro eller andra försvarsrelaterade funktioner.

- I takt med att Sveriges försvar förstärks och krisberedskapen byggs ut på grund av ett förändrat säkerhetspolitiskt läge, kommer det kostnader och påfrestningar för de kommuner som är värdar för dessa anläggningar och verksamheter, säger Andreas Sjölander.