Publicerad

Härnösand ska bli ett ännu starkare arkivcentrum

Härnösands rådhus.

Härnösand är sedan länge arkivhuvudstaden i Norrland och i och med Riksarkivets och Skatteverkets satsningar så förstärks det ännu mer. Nu satsar kommunen för att ytterligare förstärka den positionen.

- Man ska satsa på sina styrkor och arkiv är verkligen en sånt område för Härnösand. Arkiv på 2000-talet är inte bara förvaring utan handlar om att tillgängliggöra information, digitalisering och informationsförvaltning, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

Kommunen har ambitionen att skapa ett arkivcentrum med både fysiska arkiv och e-arkiv där flera olika kommuner, kommunala bolag, myndigheter och ideella föreningar kan samverka. Satsningen kallas Nordarkiv.

Det arkiveras mer än någonsin och kraven på arkivmiljön ökar. Både kommuner, myndigheter och föreningar har svårt att nå dessa krav, klara investeringarna som behövs och hitta rätt kompetens för att driva arkiven.

Mittuniversitetet har ledande forskning och utbildning på området och har haft ett 20-årigt samarbete med Härnösands kommun inom arkiv och informationsvetenskap. Här finns en bra grund att växla upp utifrån växande behov av personal, krav på kompetens och utbildning men även forskning kring till exempel bevarande av information utifrån värde, attraktivitet och tillgänglighet.

- Det finns lagstyrda krav på kommuner och myndigheter när det gäller arkiv, men vi ser att flera kommuner har svårt att rekrytera arkivpersonal och få fram lokaler som håller måttet. Här kan vi vara med och bidra, säger Knapp Britta Thyr (MP), kommunstyrelsens vice ordförande i Härnösand.

- Vi är bra på arkiv i Härnösand för vi har kompetens och utbildning och en nära koppling till Mittuniversitetet. Vi ser att det finns stora möjligheter att göra detta tillsammans med andra mindre kommuner och myndigheter och på så sätt göra det både kostnadseffektivt och driftssäkert för alla, säger Andreas Sjölander.

Ambitionen är bygga upp en plats med rätt fysisk miljö och utbildad personal där sedan andra kan hyra in sina arkiv och köpa tjänster, och målsättningen är att Nordarkiv ska vara igång år 2026.

- Det skulle innebära effektiviseringar och kvalitetssäkringar för alla inblandade. Uppdraget till tjänstepersonerna är att redan nu arbeta för att teckna avsiktsförklaringar med intressenter som vill ha en plats i arkivet, säger Andreas Sjölander.