Publicerad
Härnösandsborna mer nöjda med det mesta
Nöjdheten med Härnösand och många av kommunens verksamheter har ökat sedan förra året. Det visar årets medborgarundersökning som ett antal slumpvis utvalda Härnösandsbor har svarat på.
Hela 92,5 procent av de svarande tycker att Härnösands kommun är en bra plats att bo och leva på, en liten ökning från förra året. Även andelen som kan rekommendera andra att flytta hit har ökat något, men ligger på en betydligt lägre nivå, 57,9 procent.
– Väldigt glädjande att så många tycker att Härnösand är en bra plats. Samtidigt önskar jag att fler också vill rekommendera andra att flytta hit. Vi står inför en otroligt spännande tid, med stora potentiella etableringar som kan ge oss många nya invånare och därmed ökade resurser för att klara välfärden i framtiden. Jag hoppas verkligen att så många Härnösandsbor som möjligt kan bidra till den positiva utvecklingen genom att vara goda ambassadörer, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).
Ökar på de flesta områden
Undersökningen visar att nöjdheten ökar på de flesta områdena. Tryggheten i samhället är ett exempel där nöjdheten ökar och även ligger över genomsnittet för riket på samtliga frågor.
– Vårt trygghetsarbete ger resultat och undersökningen visar tydligt att Härnösand på många sätt är en väldigt trygg kommun, säger Knapp Britta Thyr (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.
De flesta ökningarna är relativt små, men enskilda frågor sticker ut. Några exempel är bemötandet av politiker, + 14,8 procentenheter, kommunens information vid större förändringar i samhället, + 13,2 och möjlighet till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter, + 10,4.
Kan bo kvar och plugga vidare
Höga siffror får även utbudet av laddstationer för elbilar och pendlarparkeringar. Även bedömningen av möjligheten att kunna bo kvar och samtidigt bedriva högre studier ökar rejält, + 12,4 procentenheter.
– Kompetensförsörjningen är en nyckelfråga för vår utveckling. Vi har jobbat hårt i flera år med att bygga upp Campus Härnösand just för att ge Härnösandsborna möjlighet att skaffa sig de utbildningar som behövs utan att behöva flytta, säger Ingemar Wiklander, majoritetsföreträdare för KD.
Bland de kommunala verksamheterna ligger förskolan, grundskolan och gymnasiet kvar på höga nivåer. Nöjdheten med äldreomsorgen har ökat kraftigt, + 10 procentenheter, men ligger ändå en bit under rikssnittet.
– Det är väldigt glädjande att vi nu har tagit igen mycket av det vi tappade förra året. Men vi är inte nöjda förrän vi också ligger över rikssnittet, säger Knapp Britta Thyr.
Området Klimat- och miljöarbete är traditionellt starkt i Härnösand. Siffrorna har minskat något i år, men ligger fortsatt långt över rikssnittet. Ett undantag är Hämtning av hushållsavfall, som har minskat rejält sedan förra året och nu ligger under rikssnittet.
– Det har förmodligen att göra med ändringen av facken i soptunnorna. Det var inte alla som var nöjda när det infördes. Men det kanske tar lite tid att vänja sig. Vi får se hur det utvecklar sig till nästa år, säger Ingemar Wiklander.
På det stora hela ger undersökningen alltså bra betyg med klart fler ökningar än minskningar och även överlag bra siffror i jämförelse med riket.
– Det finns väldigt mycket att glädja sig åt, men också saker att fundera på. Den här undersökningen är väldigt viktig för oss och om jag fick önska mig något är det att ännu fler av de som får chansen också svarar. Ju fler som svarar, desto tydligare slutsatser kan vi dra, säger Andreas Sjölander.
Se alla resultaten av Medborgarundersökningen här (pdf) Pdf, 934.2 kB.
Dela sidan