Föreläsning om psykisk ohälsa, anhörigperspektiv och vägen framåt den 1 december

Bild med brinnande stearinljus

Under suicidpreventiva dagarna i september uppmärksammades psykisk ohälsa och självmord med flera aktiviteter i Härnösand. Nu återkommer den mycket uppskattade föreläsningen "Fyra liv om dagen". Boka in torsdagen den 1 december för en kväll om psykisk ohälsa, anhörigperspektiv och vägen framåt.

Sedan 1990 har antalet självmord i Sverige minskat med ungefär 30 procent. Trenden gäller dock inte för unga (15-24 år) och för yngre kvinnor (25-44 år) där självmorden har ökat med cirka 1 procent per år de senaste 25 åren. Och i Västernorrland ökade antalet självmord från 26 stycken 2020 till 51 stycken 2021.

År 2021 tog 1505 personer sitt liv, vilket innebär att i snitt fyra människoliv om dagen går till spillo i Sverige på grund av självmord. Det är den bistra statistiken som föreläsningstiteln "Fyra liv om dagen" syftar på. Under två timmar ger Thomas Järnankar, Jennifer Ålund och Helene Forsberg olika perspektiv på psykisk ohälsa och självmord, och passar också på att slå hål på några av myterna kring dessa ämnen.

Det kan vara svårt att prata med någon som mår dåligt, har tankar på att ta sitt liv eller kanske mist en närstående i självmord, men det går. Målet med föreläsningen är att förmedla kunskap, men också hopp och mod för att våga prata och agera när någon mår dåligt.

Vad: Föreläsningen "Fyra liv om dagen"
Var: Olof Högbergssalen, Sambiblioteket plan 1
När: torsdagen den 1 december, klockan 18-20.

Vi bjuder på enklare fika och vill därför att du anmäler dig i formuläret här nedan.

En ökad förståelse och en ökad kunskap kan rädda liv – visst vill du vara med?
Anmäl dig till föreläsningen "Fyra liv om dagen" här!

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 28 november klockan 11.00.

Arrangör

Härnösands kommun