Föreläsning för föreningslivet om psykisk ohälsa och suicid

Föreläsningsaffisch som föreställer en man som sitter i mörkret. I bildkollaget syns också en bild på kvällens föreläsare.

Vår psykiska hälsa är inget statiskt utan de allra flesta av oss mår bra ibland och lite sämre ibland. Men vad gör man om man märker att någon närstående, familjemedlem, lagkompis eller vän verkar må väldigt dåligt? Nu bjuder Härnösands kommun in till en kostnadsfri föreläsning om psykisk hälsa och ohälsa torsdagen den 26 januari. Föreläsningen vänder sig särskilt till kommunens idrottsföreningar.

Föreläsare är Helena Reje vars engagemang grundar sig i egna erfarenheter av psykisk ohälsa och dess yttersta konsekvens - hennes egen mamma tog sitt liv.

I sina föreläsningar och utbildningar betonar Reje vikten av att förstå hur den psykiska hälsan innehåller såväl psykiskt välmående som ohälsa, ljus och mörker. Men hon är också mån om att deltagarna ska få med sig konkreta verktyg från föreläsningarna.

  • Vad är vanliga tecken på psykisk ohälsa?
  • Vad gör jag om jag någon i min närhet mår dåligt?
  • Hur kan min förening arbeta med frågor kring psykisk ohälsa/självmord?
  • Hur ökar vi engagemanger kring frågan i föreningar som har många barn/ungdomar anslutna?

– Jag ser det som en slags psykisk första hjälpen. En kunskap som vi med fördel skaffar oss i ett lugnt skede. Det är egentigen lika självklart som att vi inte tränar tryckförband på någon som håller på att förblöda, säger Helena Reje.

Föreläsningen antar ett allvarligt ämne, men på ett lättsamt och handfast sätt, och Helena har genomgående fått fina omdömen för sin genuinitet och balansen mellan allvar och skratt.

Om föreläsningen

Var: Sambiblioteket, Agrellsalen plan 4.
När: 26 Januari 2023.
Tid: 18.00-20.00
Målgrupp: Idrottsföreningar i Härnösands kommun

Föreläsningen är kostnadsfri, men antalet platser begränsat. Anmäl dig senast den 23 januari klockan 11:00 så bjuder vi på fika.

Anmäl dig här:

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 23 januari klockan 11.00.

Arrangör

Härnösands kommun