Teater Västernorrland "Platsen"

Bilder på de fyra dramatiker som fått uppdraget till projektet "Platsen"

På Härnösands torg finns ett av fyra specialskrivna ljuddraman som Teater Västernorrland bjuder på via qr-kod. Ljudverken ingår i projektet "Platsen" och finns att se på fyra torg i Västernorrland med start den 7 maj 2021.

Här kan du uppleva "Platsen"

 • Stora torget, Härnösand – Genom vind, snö och solsken
  Dramatiker och regissör: Ebba Maria Petrén
 • Orrtorget, Sollefteå – Om allting skiter sig
  Dramatiker: Kristian Hallberg. Regissör: Lisa Färnström
 • Stora torget, Sundsvall – Minns du?
  Dramatiker: Alexandra Loonin. Regissör: Kristoffer Berglund
 • Centraltorget, Ånge – Ge mig en fast punkt och jag ska rubba jorden
  Dramatiker: Amina Szecsödy. Regissör: Niels Erling.

Om projektet

Teater Västernorrland gav fyra dramatiker uppdraget att skriva varsitt ljuddrama som utspelade sig på en särskild plats. Platserna är torgen i Härnösand, Sollefteå, Ånge och Sundsvall. Genom att skanna en QR-kod som sitter på en skylt i anslutning till torgen kommer en ljudfil att spelas upp.

– Våra ljuddraman utspelar sig precis på den plats som lyssnaren själv befinner sig på. Men eftersom innehållet i verken är helt specifika och egna så hoppas jag att man ska uppleva en verklighetsflykt och få en aha-upplevelse över vad omvärlden kan erbjuda, säger Kristoffer Berglund.

Alla fyra verk är inspelade av Teater Västernorrlands skådespelare i den egna studion. De är glada att nå ut till publiken på det här sättet, och hoppas att publiken kommer känna likadant.

– En stor del av vår trogna publik ha suttit isolerade det senaste året till följd av pandemin, jag hoppas att dessa upplevelser utomhus utan trängsel kan nå dem, säger Kristoffer Berglund.

På Härnösands kommun mottogs idén om ett ljuddrama som nås genom en qr-kod med nyfikenhet.

- Det är både roligt och spännande när man utvecklar nya sätt att ta del av konst. Det visar på att Teater Västernorrland har en stark önskan om att vara i dialog med sin publik, säger Elisabeth Oxelhöjd, kulturchef på Härnösands kommun.