Publicerad

Dramatenföreställning kommer till Härnösand under Scenkonstbiennalen

Flera gula stolar på en svart scen. Två stående skådespelare.

Johan Ulveson och Kicki Bramberg spelar rollerna som Gubben och Gumman i Dramatenuppsättningen Stolarna. Foto: Sören Vilks

Nu släpps de publika biljetterna till föreställningarna som visas i Härnösand under Scenkonstbiennalen. Du får möjlighet att se Dramaten-uppsättningen Stolarna med bland andra Johan Ulvesson, Ocean, som är en föreställning av Lumor och Unga Klara, Black Forest av Norrdans och en mycket speciell performance, MASS-blom som består av en dansare och 200 000 mjölmaskar.

Tina Tarpgaard som står bakom verket som hittills visats bland annat i Ottawa i Kanada och i Köpenhamn i Danmark. Med MASS vill koreografen lyfta frågor om en organism som är kapabel att leva av plast kan vara en början av en ny era av liv på jorden. Verket vill ompröva den rådande konsumtionskulturen, människans överlägsenhet och att hon är ansvarig för de klimatförändringar vi har.

– Scenkonstbiennalen är ett fantastiskt tillfälle att ta del av scenkonst som inte vanligtvis är på turné. När såg du tillexempel Dramaten spela i Härnösand senast, säger Elisabeth Oxelhöjd, kulturchef i Härnösands kommun.

Stolarna som spelas på Härnösands teater en absurd och klassisk fars om livet och åldrandet, existensen och intigheten, glömskan och minnet. Johan Ulveson och Kicki Bramberg spelar rollerna som Gubben och Gumman som tar emot en strömmande skara av imaginära gäster.

– De som sett pjäsen säger att det är ett mästerligt skådespeleri, kanske Ulvesons allra bästa roll, säger Elisabeth Oxelhöjd.

Ocean är ett dokumentärt baserade scenkonstverk av Paula Stenström Öhman. Det är en svart, rolig och sorglig föreställning om intimitet. Fem skådespelare gestaltar tillsammans cirka 20 roller. Föreställningen Ocean spelas på Härnösands teater.

– I Härnösand har vi valt att målmedvetet arbeta med fortsättningen av #metoo. Vi kallar det #WeDo och det handlar om att ta ett steg framåt i arbetet mot trakasserier och kränkande behandling. Därför är jag glad att just Ocean som producerats av Lumor och Unga Klara, spelas här. Det är den föreställningen på biennalen som har det kanske starkaste metoo-budskapet? Det ska vara ett fantastiskt ensemblespel, säger Elisabeth.

Den som missade Norrdans Black Forest har chansen att se den på Sambiblioteket plan 4.

Där visas också en mycket speciell performance, MASS-blom. Den består av en dansare och 200 000 mjölmaskar som tillsammans interagerar i kupol, ett surrealistiskt microuniversum av plast. Maskarna som existerat i miljontals år har nu anpassat sig så att de kan äta plasten. Föreställningen ställer frågor om miljö, hållbarhet, överlevnad och existens och lämnar nog ingen oberörd. Fri entré, Sambiblioteket 14-16 maj kl 11-18 med uppehåll kl 14-15.

Förutom dessa föreställningar spelar scenskolorna från Malmö och Luleå på Fyren i Härnösand.

– Det är där du kan se morgondagens stjärnor, säger Elisabeth Oxelhöjd. Här är de nya skådespelarna som du garanterat kommer att se mer av på scener runt om i Sverige.

Biljetter

Köp din biljett via www.entresundsvall.se eller telefon: 060-15 54 00 eller i kommunens servicecenter på Sambiblioteket.