Publicerad

Anna får göra drömresa till USA

Anna Troy står i randig tröja framför en bokhylla.

Anna Troy, bibliotekarie på Härnösands bibliotek, har fått 20 000 kr i resestipendium från Svensk biblioteksförening. Den 5 mars börjar resan till USA för att delta i konferensen The Library Collective i Knoxville, Tennessee.

– Att gå på en bibliotekskonferens i USA har varit en dröm i många år. Dels för min amerikanska bakgrund men också för att det ofta händer intressanta saker i biblioteksbranschen där, säger Anna Troy.

”The Library Collective” är en frivilligorganisation med syfte att vara billigare och mer matnyttig än de stora, kommersiella konferenser som brukar hållas i USA. Årets tema är ”Roll For Initiative”, ett tema som kändes helt rätt för Anna.

– Rollspel är en av mina hobbys och jag har insikt i det fenomen som Dungeons & Dragons har blivit. Förutom det lyckosamma temat är jag intresserad av konferensformatet, är detta något som skulle kunna passa att göra i Sverige? säger Anna.

Vad hoppas du på att få ut av din resa?
– Ett bredare biblioteks- och arbetsperspektiv. Nya metodidéer. Roliga möten med amerikanska bibliotekarier.

Svensk biblioteksförening delar ut resestipendium vid två tillfällen per år. Syftet med stipendiet är att fördjupa sina bibliotekskunskaper. Både enskilda och institutionella medlemmar kan söka, och stipendiet kan användas för resekostnader, boende med mera.