Publicerad

Hemleverans och take away från biblioteket i Härnösand

Två från personalen delar ut bokkassar utanför entrén på plan 1.

Stefan Grip och Helene Lundgren på Härnösands bibliotek med take away-kassar.

Härnösands bibliotek har stängt tom 24 januari, till följd av de nya riktlinjerna. Du kan fortfarande beställa take away-kassar och hemleverans eller använda våra digitala tjänster

Beställ take away från biblioteket, en bokkasse för avhämtning, fritt för vem som helst att beställa. För att beställa kontaktar man biblioteket via telefon eller e-post, sedan plockar personalen ihop en kasse med böcker du vill ha. Allt är sedan lånat och klart för överlämning utanför huvudentrén. Man ansvarar själv för att återlämna böckerna.

– Vi har bokinkastet öppet dygnet runt där man kan återlämna böcker. Bokinkastet finns till vänster om entrén.

Hemleverans är särskilt riktat till personer som är över 70 år eller tillhör en riskgrupp och inte har möjlighet att själv eller via någon annan hämta kassen. Biblioteket kör då ut kassarna en gång i veckan på fredagar. Böckerna kan återlämnas vid nästa hemleverans eller lämnas i bokinkastet på Sambiblioteket.

– Det här är ett sätt för personer som är över 70 eller som tillhör en riskgrupp att kunna fortsätta låna böcker, säger Susanne Hägglund.

Biblioteket har även infört dubbelt så lång lånetid. Det betyder att man får ha sina lån i åtta veckor, med undantag för tv-spel och barnfilmer som får lånas två veckor. Tills vidare har man också valt att ta bort förseningsavgifter.

– Sitter man i karantän hemma har man kanske inte möjlighet att lämna tillbaka och då är det inte rättvist att behöva betala förseningsavgift. Så med längre lånetid och inga förseningsavgifter kan man i lugn och ro läsa sina lånade böcker, säger Susanne Hägglund.

För att minska risken för smittspridning i biblioteket erbjuds skolor och klasser att få böcker levererade till skolan. Man har också valt att tills vidare avbryta hembesöken hos småbarnsfamiljer inom Bokstart.

Bibliotekets bästa karantäntips:
Bibliotekets e-tjänster kan du, som tidigare, använda hemifrån som vanligt. Allt du behöver är ett lånekort och en pinkod.

  • Viddla – titta på film gratis med denna streamingtjänst. Funkar på dator, mobil och surfplatta.
  • Biblio – låna e-böcker och e-ljudböcker direkt i mobilen.
  • Pressreader - dagstidningar på olika språk.
  • Ztory – Välj bland 7000 olika tidskrifter och magasin. Läs hur många du vill!
  • Världens bibliotek – Läs och lyssna på ditt språk. Öppet för alla i Sverige, låna hur mycket du vill helt gratis. Du behöver skapa ett eget konto på sidan.

Du hittar mer information om bibliotekets e-tjänster på bibliotek.harnosand.se Länk till annan webbplats..

För mer information kontakta Härnösands bibliotek på telefonnummer: 0611-865 30