Publicerad

Härnösands första bokholk invigd

träskåp med öppen dörr och fullt med böcker.

I holken finns böcker för både vuxna och barn och de byts ut efter hand.

Nu har Starredsbadet i Gussjö fått en bokholk med böcker för både stora och små. Där kan vem som helst öppna holken, låna en bok, läsa och sedan ställa tillbaka den.

− Det här är vår första, men absolut inte vår sista bokholk, säger bibliotekschefen Susanne Hägglund.

Bokholken ingår i bibliotekets strävan att nå ut till alla kommuninvånare, även de som bor en bit ifrån centrum.

− Vi vill hela tiden hitta nya vägar och nya samarbeten för att bli tillgängliga för fler invånare, säger Susanne Hägglund.

Vid Starredsbadet är det Gussjö Intresseförening som är samarbetspartner. Föreningens Jörgen Kristiansson tittar redan till badplatsen på uppdrag av kommunen och han får nu även en bokholk att hålla reda på. Jörgen fick också äran att knyta upp bandet när holken invigdes i gassande sommarvärme.

Så fort holken var invigd var flera badgäster, både vuxna och barn, framme och lånade böcker. Här behövs alltså ingen registrering eller lånekort utan man lånar bara med sig boken, läser och lämnar sedan tillbaka. Bibliotekarien Airi Palm Borden kommer att byta ut och fylla på holken efter behov.

Själva holken, med tillhörande bokfink, är byggd av Eva-Karin Fröberg, som också har skapat de djur som finns i anslutning till Björkhagen på Sambiblioteket.

tre personer som står vid ett skåp med en träfågel på

Bibliotekschefen Susanne Hägglund, Gussjö IF:s Jörgen Kristiansson och bibliotekarien Airi Palm Borden invigde bokholken vid Starredsbadet.

tre barn tittar in i ett skåp som står utomhus och innehåller bäcker.

Så fort holken var invigd var badgästerna framme och lånade böcker.