Publicerad

Härnöleden invigd

En kvinna klipper av ett band med sax. En man står bredvid.

Landshövding Berit Högman klipper bandet till nya Härnöleden med assistans av kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander.

Fredag 3 juli invigdes Härnösands nyaste vandringsled, Härnöleden, av landshövding Berit Högman och kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander. De som deltog i invigningen ploggade sig sedan bort längs ledens första etapp till Sälstens sjöbodar.

Härnöleden är drygt två mil lång och dragen för att vara så pass lätt att de allra flesta ska kunna gå den. Just det var något som landshövding Berit Högman tog fasta på.

− Vi behöver förbättra folkhälsan i Västernorrland och då är det otroligt viktigt att det är låga trösklar för att komma ut och röra på sig. Det är den här leden ett mycket bra exempel på.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander lyfte fram flera andra satsningar på friluftslivet i Härnösand.

− Det har hänt och händer mycket i Härnösand på friluftsfronten. Bland annat har vi öppnat en aktivitetsbank, där vem som helst kan låna saker för idrotts- och friluftsliv, sade han och passade på att skicka en varning till grannkommunerna.

− Vi brukar vara bäst i länet som Årets kulturkommun, nu får de andra passa sig i listan över Årets friluftskommun också!

Eva-Lotta Öberg har varit projektledare för Härnöleden och hon passade på att också presentera Härnösands nya vandringsguide, där alla vandringsleder i Härnösands kommun beskrivs i både ord och kartor.

− Även Gådeåleden och lederna på Fälleberget har rustats upp och samtliga leder har fått ny och samstämmig skyltning.

Läs mer om Härnösands vandringsleder på harnosand.se/vandra

Där finns den nya vandringsguiden nedladdningsbar. Den finns också i tryckt form vid alla infopoints.

ett tiotal personer ses bakifrån gå längs en grusväg med plastpåsar i händerna

Deltagarna ploggade (plockade skräp) hela vägen från Härnösand Central till Sälsten.

kvinna som pratar i mikrofon och håller upp en folder

Projektledaren Eva-Lotta Öberg presenterade också Härnösands nya vandringsguide.