Publicerad

Härnösand Pride lördag 22 augusti

Tre personer med prideflagga

På lördag den 22 augusti är det dags för Härnösand Pride. I år till största del en digital festival för jämlikhet och mänskliga rättigheter.

Med hänsyn till covid-19 går det inte att samla människor till ett traditionellt pride-tåg, tal och föreläsningar. Istället manifesteras jämlikhet och mänskliga rättigheter på annat sätt.

harnosandpride.se Länk till annan webbplats. kommer det att finnas videohälsningar från samarbetspartners, representanter från föreningslivet, lokala profiler, artister och privatpersoner. Där finns också möjlighet för alla som vill att ladda upp sin egen hälsning och berätta vad Pride betyder för dem och varför det är viktigt att stå upp för jämlikhet och mänskliga rättigheter.

Istället för stora samlingar uppmanar arrangören människor runt om i Härnösand att smycka staden i regnbågens färger. På torget säljer arrangören regnbågsflaggor och accessoarer av olika slag. Pride uppmuntrar till gemenskap genom att arrangera egna små aktiviteter i trädgården eller på uteserveringen, på stranden eller i parken.

-När alla bidrar med sin droppe och solstråle så blir det både ringar på vattnet och en alldeles underbar regnbåge som täcker hela staden, säger Ola Nilsson från arrangören Härnösand Pride.

Härnösands kommun, Länsstyrelsen Västernorrland och Härnösands Hus är några av de som meddelat att de flaggar i regnbågens färger på lördag.

-Det är självklart att vi är med och manifesterar att Härnösand är en stad som står upp för mångfald, gemenskap och allas lika värde, säger Knapp Britta Thyr (Mp), ordförande i samhällsnämnden. I Härnösand synliggörs pride-symboler på flera ställen i det offentliga rummet varje dag, Vi har som exempel en regnbågsmatta, regnbågskvarter, markiser och banavskiljare på simhallen i regnbågens färger.

-I Härnösand har vi skapat #WeDo Länk till annan webbplats. som ett samlingsnamn för Härnösands kommuns arbete med att förebygga trakasserier och kränkande behandling. Vårt deltagande i Härnösand Pride är en del i det arbetet, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande.