Publicerad

Myran - Härnösands nya arena för fotboll på naturgräs

skiss med en grön bakgrund och röda linjer som bildar rutor där det står texter om olika fotbollsplaner

Så här ser planerna för Myranområdet ut. OBS att det är en tidig och preliminär skiss och att det heller inte finns något politiskt beslut ännu på att göra satsningen.

Nu finns planer för att rusta upp hela Myran-området till ett centrum för fotboll på naturgräs. Bland annat planeras en fullstor 11 mot 11-plan med läktare och tillhörande servicebyggnad, en ny 7 mot 7-plan och i övrigt upprustade planer och parkeringar.

Planerna har bland annat växt fram i samråd med Älgarna-Härnösand IF i samband med de dialoger som har förts med föreningen om hur Ängevallen kan ersättas.

− Jag tycker att det är väldigt tråkigt att en hundra år gammal och så fin arena som Ängevallen försvinner och jag tycker inte heller att Myran är en bra plats. Det ligger avsides och jag tror det är svårt att locka publiken dit. Men finns det inget annat alternativ så får vi se till att hjälpas åt för att göra det så bra som möjligt, säger Arve Törnqvist, ordförande i Älgarna Härnösand IF.

”Nya” Myran-området kan skapa bättre förutsättningar för övriga fotbollsklubbar i kommunen.

− Ja, med bättre planer och servicebyggnader så kan vi erbjuda ett helt annat värdskap till gästande klubbar och även våra egna barn och ungdomar, säger Andreas Lindstedt i Moffe BK som arrangerar Kvartersen.

Han ser också möjligheter för andra föreningar än fotbollsklubbar att använda området.

− Med stora grönytor och servicebyggnader finns potential för cuper i olika sporter och kanske helt andra typer av arrangemang. Här finns möjligheter till oanade samarbeten och arrangemang.

Ännu är inget politiskt beslut taget, men om planerna blir verklighet får Myran en fullstor inhägnad naturgräsplan med godkända mått för seniorspel, med läktare och en större servicebyggnad i direkt anslutning. Dessutom ytterligare en 11 mot 11-plan och 7 mot 7-plan på den övre delen av området.

På ytan längre ned längs Volontärvägen planeras en mindre servicebyggnad i anslutning till de mindre planerna som ligger där. Dessutom ingår bättre parkeringsmöjligheter i hela området och i samband med att Volontärvägen nu renoveras blir det gång- och cykelväg hela vägen upp till Myran.

− Tillsammans med planerna på en ny idrottshall på fastlandet är det här den största satsningen på idrott i Härnösands historia. Det här gynnar både fotbollen, inomhusidrotterna och skolidrotten, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

en person står vid en filmduk och presenterar för ett antal människor som sitter med ryggen mot kameran

Fritidschefen Ulf Andersson presenterar planerna för Myran för samhällsnämnden.