Publicerad

AIK Hockey Härnösand tar ställning mot våld i nära relationer

När spelarna i AIK Hockey Härnösand i tisdags gick ut på isen tillsammans med Ånge IK tog de samtidigt ställning mot våld i nära relationer.

I ett samarbete mellan Härnösands kommun, polisen och föreningen har spelarna fått en utbildning där de bland annat har fått lära sig om våldspyramiden. Det är en modell som förklarar hur kränkande kommentarer och skämt kan leda till våld.

Utbildningen är en del i kommunens arbete med Nollvisionen mot våld i nära relationer.

- Pojkar och män är en viktig del av arbetet mot våld i nära relationer. När män tar ställning, går före och visar på goda förebilder, då skapas förändring i samhället, säger Anna-Karin Hasselborg, våldsförebyggande samordnare på Härnösands kommun.

För AIK Hockey Härnösands ordförande P-A Forsberg var det en självklarhet att tacka ja till samarbetet.

- Vi vill sända ut ett budskap till våra spelare och ungdomar att våld i nära relationer är oacceptabelt. För oss som förening är det en självklarhet att ställa upp och stötta initiativet, säger han.

Polisen Annica Odelind föreläste för spelarna om våldspyramiden, hur sexistiska skämt och elaka kommentarer i förlängningen kan leda till våld.

- Det är svårt att förstå att skämt kan leda till något så mycket värre. Men när hon pratade om det låter det rimligt. Man måste redan i tidig ålder försöka jobba bort skämten. De gör mer skada än nytta, säger Måns Sahlberg, spelare i AIK Hockey Härnösand.

Annica Odelind pratade också om att spelarna har ett extra stort ansvar som förebilder för yngre spelare.

- Jag fick en insikt i hur betydande vi kan vara för unga grabbar och tjejer som spelar hockey. Att vi formar dem utifrån hur vi pratar och skämtar, säger spelaren Henrik Hellgren.

Hockeyspelare på isen med en banderoll med texten "Stoppa våld i nära relationer".