Publicerad

Skolelever ställer ut på konsthallen!

Solenskolans målning inspirerat av konstverket "Akvarium" av Paulina Reficul

I årets utställning har elever i Härnösand inspirerats av offentlig konst i sin stad, arbetat med film i Cut Out Animation tillsammans med konstnärer, men också skapat porträtt av Qvistska Samlingens osynliga donator Elna Qvist. Utställningen pågår 18 februari - 12 mars!

Konstveckorna är en mycket uppskattad tradition där barn och ungdomar i kommunens förskolor och skolor ställt ut sin konst under olika teman genom åren. Årets tema som elever arbetat utifrån är att skapa egna verk med inspiration av offentliga konstverk i Härnösand. I utställningen visas bland annat:

  • Brännaskolans bokhylla och jättekorsstygn av trasmattor med inspiration av verket "Scenografi för Alfhild" av Daniel Franzén.
  • Solenskolan årskurs 1 visar målningar med inspiration av Pulina Reficuls verk ”Akvarium”.
  • Brunne skola årskurs 6 har gjort skulpturer utifrån Hagbart Solløs verk "Evolution".

I utställningen visas också 28 avbildningar av Qvistska Samlingens osynliga donator Elna Qvist. Qvistska Samlingen donerades under 1960-talet till Härnösands stad av syskonen Nils och Elna Qvist och innehåller konst, möbler och antikviteter. I samlingen finns två avbildningar av broderns Nils, men ingen av Elna. Detta ville Musik- och Kulturskolans bildelever samt gymnasiets individuella val bild ändra på!

Se även de animationer som alla elever i årskurs fyra skapat under ledning av konstnärerna Ämting-Selja och Maria Sundström. Workshopen var en del av kommunens kulturtrappa och utgick från dramatikern Alfhild Agrells pjäs "Putte" samt det offentliga konstverket "För Alfhild" som finns på torget i Härnösand.

Utställningen pågår 18 februari - 12 mars på Härnösands Konsthall.