Publicerad

Fritidsbanken invigd: "En glädjens dag"

Frtidsbanken Härnösand är nu officiellt invigd. Fredag den 4 mars lånas de första sport- och fritidsprylarna ut till Härnösandsborna. "Den här verksamheten är bra på så många sätt - det här är verkligen en glädjens dag", sa kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander.

Invigningen i Fritidsbankens lokaler på Magasinsgatan den 3 mars var välbesökt och båda invigningstalarna, förutom Andreas Sjölander även landshövdingen Berit Högman, var glada över att kunna inviga en verksamhet som syftar till att göra idrottande och friluftsliv med tillgängligligt för alla.

Sjölander konstaterade att Fritidsbankens idé att gratis låna ut begagnad utrustning är en hållbarhetssatsning ur flera perspektiv: socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Han anser inte heller att verksamheten är ett hot mot den lokala handeln.

- Det här ger alla oavsett ekonomiska förutsättningar en chans att prova på olika idrotter. Jag tror att möjligheten att prova på utan att det kostar något snarare ökar intresset och efterfrågan.

Landshövdingen har följt processen med Fritidsbanken Härnösand under flera år och när verksamheten nu invigdes passade hon på att skänka ett par längdåkningspjäxor i stolek 37.

Många Härnösandsbor och föreningar har skänkt utrustning till Fritidsbanken, och flera föredrag har också skänkt pengar för inköp.

Bland alla dem som bidragit fanns också två av kommunens stora vintersportstjärnor, curlingstjärnan Anette Norberg och NHL-proffset Anton Forsberg. Båda hade skickat också skickat videohälsningar med en uppmaning att ta chansen och prova på många idrotter.

Initiativet till att öppna Fritidsbanken i Härnösand kom från Lotten Widmark, som 2014 lämnade in ett medborgarförslag i frågan. Hon var naturligtvis en huvudperson vid invigningen och fick äran att klippa bandet.

- Det känns jättekul och häftigt att det här öppnar på grund av ett medborgarförslag som jag skrev för jättelänge sedan, sa Lotten Widmark.

Själv är hon mest sugen på att låna fiskespö eller snöskor på Fritidsbanken, men det finns väldigt mycket utrustning att välja på: allt från skidor till snowboards och innebandyklubbor.

Den 4 mars, alldeles lagom till sportlovet, öppnar "banken" för utlång till allmänheten.

Läs mer om Fritidsbanken här!