Publicerad

Uppdraget utlyst: vem får skapa minneskonstverket över häxprocessernas offer?

Bild över stadsparken samt bild på Linda Frisk.

2022 får Härnösand ett minneskonstverk över offren under häxprocesserna. Nu är uppdraget att skapa konstverket officiellt utlyst. I slutet av året ska verket stå på plats i Stadsparken.

Under de så kallade trolldomsprocesserna på 1600-talet anklagades tusentals människor för häxeri och omkring 300 döms till döden. Ungefär hälften av alla dödsstraff utfärdades i Ångermanland.

I maj 2021 beslutade kommunstyrelsen i Härnösands kommun att uppdra till kommunstyrelseförvaltningen att ta fram en konstnärlig gestaltning för att hedra de kvinnor och andra offer som avrättades i samband med häxprocesserna.

Härnösands kommun bjuder nu in konstnärer att anmäla intresse för att utföra denna konstnärliga gestaltning. Den 3 april är sista datum att för konstnärer att lämna in en intresseansökan. Maximalt tre konstnärer kommer sedan att tilldelas skissuppdrag av en sakkunnig jury. Vem som slutligen får genomförandeuppdraget avgör allmänheten genom en röstning online.

Platsen för den konstnärliga gestaltningen finns i Härnösands stadspark, i parkens övre del, jämsides med Sambiblioteket, med överblick ner mot domkyrkan och staden. I förutsättningarna ingår att verket ska utformas på ett sätt som tar hänsyn till platsen.

All information om utlysningen av uppdraget.