Publicerad

Tre konstnärer får skissuppdrag för minneskonstverk i Stadsparken

Vy över Stadsparken.

Ett konstverk som uppmärksammar och hedrar minnet av de kvinnor som avrättades i häxprocesserna ska skapas i Stadsparken. 54 konstnärer ville ha uppdraget, nu har 3 ”finalister” utsetts.

Formellt gäller uppdraget en "konstnärlig gestaltning som uppmärksammar och hedrar minnet av de kvinnor som avrättades i häxprocesserna under 1600-talet."

När anbudstiden nyligen gick ut hade hela 54 konstnärer eller grupper anmält intresse för att få ett skissuppdrag, det första steget mot att få uppdraget att utföra det slutgiltiga konstverket.

- Det är väldigt glädjande att så många anmälde intresse. Anbuden som kom in präglades verkligen av hög kvalitet vilket gjorde vårt arbete i urvalskommittén både utmanande och mycket intressant, säger Linda Nordlander Frisk, konstintendent på Härnösands Konsthall. 

Tre anbud har nu valts ut och följande konstnärer kommer att erbjudas skissuppdrag:

  • Monika Gora, Sverige
  • Ståle Sörensen, Norge
  • Maria Boij, Sverige

I enlighet med uppdraget har den sakkunniga urvalskommittén bland annat granskat erfarenheter, tidigare uppdrag och verk. Konstnärlig intention, estetiska kvalitéer, uttryck och originalitet är de främsta kriterierna.

I urvalskommittén för denna del av processen finns: Maria Sundström, konstnär; Jenny Samuelsson, länsmuseichef, Västernorrlands museum; Tomas Karlström, tf stadsarkitekt; Linda Nordlander Frisk, konstintendent, Härnösands Konsthall. Dessutom finns Johan Bölenius, upphandlingscontroller, Härnösands kommun, med i processen för att säkerställa arbetet med den offentliga upphandlingen.

Processen avslutas med att allmänheten bjuds in att rösta på de olika skissförslagen för att ta fram en vinnare, som slutligen blir en ny konstnärlig gestaltning i Härnösand. Allmänhetens röstning sker digitalt 10–30 juni 2022.