Publicerad

”Sten för tårar” vann konstomröstningen

en stor rund, svart och platt sten ligger i en parkmiljö. Runt stenen står två åersoner.

Monika Goras "Sten för tårar" vann omröstningen och kommer att placeras i Stadsparken under våren 2023.

”Sten för tårar” av Monika Gora heter det konstverk som ska uppmärksamma och hedra minnet av de kvinnor som avrättades i häxprocesserna. Det har allmänheten avgjort i en omröstning. Konstverket ska stå i Stadsparken.

Monika Gora beskriver sitt verk som ”en levande och föränderlig minnessten”. Stenen har en ojämn, skrovlig yta, men i mitten finns en blankpolerad fördjupning, som om det låg en liten sjö där. ”Minnen av de fruktansvärda handlingarna är inte helt läkta och bör bevaras in i framtiden som en lärdom om det som inte får upprepas” skriver konstnären i sin presentation.

Det har länge funnits en engagerad opinion kring att uppmärksamma offren för häxprocesserna och det offentliga gestaltningsuppdraget kom till efter ett beslut i kommunstyrelsen.

− Det vinnande konstverket blir en värdig hedersbetygelse åt de kvinnor som utsattes för obegripliga hemskheter här hos oss för inte så länge sedan. Det blir också en påminnelse om att vi aktivt måste arbeta för att något liknande aldrig får ske igen, säger Johan Sundqvist (MP), majoritetsföreträdare.

− När historien har skrivits har livsöden och berättelser från kvinnor, barn, minoriteter och grupper som haft svag social status varit mindre synliga. Vi vill synliggöra många olika delar av historien, framför allt de vars liv och berättelser dolts eller inte tidigare fått plats i det offentliga rummet, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

Totalt anmälde ett 50-tal konstnärer sitt intresse för att skapa förslag till konstverket. En jury valde ut tre av dem som fick jobba vidare med sina förslag. Förutom Monika Gora var det Maria Boij och Ståle Sörensen.

Därefter fick allmänheten rösta på de tre förslagen. Nästan 1 500 personer deltog i omröstningen som pågick 10-30 juni och Monika Goras förslag vann med 128 rösters marginal till tvåan.

Konstverket ska installeras i Stadsparken under våren 2023 och invigas i maj 2023. I samband med invigningen blir det ett heldagsseminarium.

− Vi vill rama in invigningen med ett föreläsningsprogram med teman som på olika sätt kan knytas till konstverket, säger konstintendenten Linda Nordlander Frisk.

Resultat av omröstningen:

  1. Monika Gora, ”Sten för tårar” – 663 röster
  2. Maria Boij, ”Till oss då, till oss idag, och oss som komma skall” - 535 röster
  3. Ståle Sörensen, ”Fly against the flock” - 300 röster

Juryn som valde ut de tre slutliga förslagen bestod av museichefen Jenny Samuelsson, stadsarkitekten Tomas Karlström, konstnären Maria Sundström, upphandlaren Johan Bölenius och konstintendenten Linda Nordlander Frisk.