Publicerad

Biblioteket öppnar igen och ny restaurang startar

en grupp på 14 personer står på en stor golvyta. I bakgrunden syns bokhyllor med böcker.

"Välkomna tillbaka!" hälsar personalen på Härnösands bibliotek.

Måndag 22 augusti öppnar biblioteket igen efter att ha varit stängt för renovering under sommaren. Inom kort öppnar också en ny restaurang i Sambiblioteket.

Det är Kristoffer Brantefalk och Alina Sjöström som ska driva Ark Mat & Möten på plan 1 i Sambiblioteket. Avtalet med Härnösands kommun gäller från 1 september och målet är att öppna så fort som möjligt.

− Vi ska ha en lunchbuffé med tre rätter och salladsbuffé. Och så klart ett stort fikasortiment, säger Kristoffer Brantefalk.

Men först att öppna, redan på måndag 22 augusti, är biblioteket som har renoverats under sommaren. Golven har slipats och väggar och pelare har målats.

− Den behövdes verkligen. Efter 22 år var lokalerna väldigt slitna, men nu är det fint och fräscht igen, säger bibliotekschefen Susanne Hägglund.

I samband med renoveringen har flera andra förändringar gjorts. En större satsning är att ungdomsavdelningen har fått en egen hörna med större utbud i en ombonad miljö. Även DigidelCenter, kommunens avdelning för digitala tjänster och aktiviteter, har fått större utrymme och en egen avgränsad lokal.

På plan 1, där det så kallade öppna magasinet tidigare låg, blir det nu en tyst avdelning. I övrigt är det mesta omflyttat och förändringsarbetet kommer att fortsätta under hela hösten.

− Vi hoppas på överseende med att det kan vara lite rörigt, särskilt nu i början, säger Susanne Hägglund.

Uno Jonsson, tillväxtchef och ansvarig för Sambiblioteket, ser fram emot nystarten, både för biblioteket och den nya restaurangen.

− Sambiblioteket är en av Härnösands viktigaste mötesplatser och att ha en bra restaurang med café är en avgörande pusselbit för att ge våra besökare en bra upplevelse i huset.