Publicerad

Ny lift och övertagen drift av Vårdkasbacken

En ny lift håller på att byggas i Vårdkasbacken som ska ersätta de två befintliga liftarna. En annan nyhet är att klubben Härnösands Alpina tar över driften av backen.

Liftarna i Vårdkasbacken är väldigt gamla och de senaste åren har det varit mycket problem med dem. Därför ersätts de nu av en ny, modern lift. Den nya liften går mitt emellan backarna och startar allra längst ned i backen, strax ovanför Solumsvägen.

Den nya liften går betydligt snabbare än de gamla. En lifttur kommer att ta knappt tre minuter och liften har kapacitet för 1 152 personer i timmen. Bygget pågår för fullt och det hela ska vara klart lagom till jul, den 18 december.

En annan nyhet är att Härnösands Alpina efter eget önskemål tar över driften från kommunen. Det betyder att det är klubben som till exempel ansvarar för liftarna och för att pista backarna.

För det får klubben ett driftbidrag från kommunen, ungefär motsvarande den summa som kommunen tidigare har lagt på driften. Liknande upplägg finns även på andra anläggningar, till exempel är det ridklubben som ansvarar för driften på Härnösand Hästsport Arena.

− Vi är glada över att ta över driften och har i samband med det anställt Jonas Bylund, driftansvarig, som arbetar heltid med pistning, snöläggning, service och underhåll av liftarna tillsammans med oss i föreningen. Med en ny lift, större åkytor, Jonas och vår samlade kompetens och erfarenhet tror vi på att kunna driva och utveckla anläggningen för Härnösandsbor, besökare och alla som tränar och tävlar i den alpina sporten, säger Maria Sjöström. ordförande i Härnösands Alpina.