Publicerad

Barn och unga fyller konsthallen med sina alster!

Montage med verk av barn och unga i Härnösand!

Ett smakprov på de alster som elever ställer ut på Härnösands Konsthall!

I årets utställning har elever i Härnösand gjort olika tolkningar på temat "Porträtt" inspirerat utifrån kommunens konstsamlingar. Njut av alster i lera, storskaliga verk i målerimetoden "action painting", men också porträtt i kubistisk stil inspirerade av verk ur Härnösands konst- och antikvitetsskatt Qvistska Samlingen.

Konstveckorna är en mycket uppskattad tradition där barn och ungdomar i kommunens förskolor och skolor ställt ut sin konst under olika teman genom åren. Årets tema är porträtt och eleverna har arbetat fritt på temat med inspiration av konstverk ur Härnösands kommuns konstsamlingar.

Ett av de verk som imponerar stort i år har Brännaskolan årskurs 5 skapat. Här nedan berättar klassen om sin skaparprocess:

"Ur kommunens konstsamling har vi inspirerats av verket "Metanoia" av konstnären Alexandra Matthews. Vi har gjort två olika varianter av verket genom att ”pixla” det. Genom att försöka hitta färger som passade in på de olika pixlade rutorna som fanns i Alexandras konstverk gjorde vi ett nytt konstverk. Vi har tränat på att mäta, såga, ytbehandla, markera, klippa,sy, steg-för-steg och en massa andra färdigheter".

I utställninsgrummen på plan ett visas även de animationer som alla elever i årskurs fyra skapat under ledning av konstnärerna Anna Zingmark, Sebastian Andolfsson och Maria Sundström. Workshopen var en del av kommunens kulturtrappa och utgick från dramatikern Alfhild Agrells pjäs "Putte" samt det offentliga konstverket "För Alfhild" som finns på torget i Härnösand.

Utställningen pågår 17 februari - 9 mars på Härnösands Konsthall.