Publicerad

Vernissage på konsthallen

Verk av Eva-Leena Skarin och Julius Nord

Välkommen till vernissage lördag 22 april kl. 13:00 på Härnösands Konsthall. I de aktuella utställningarna får vi uppleva både måleri som refererar till sportvärlden, men också en gripande berättelse om en kvinnas öde under hennes tre sista månader på Mariebergs sinnessjukhus. Fri entré, alla är välkomna!

Utställningarna av Julius Nord och Eva-Leena Skarin pågår 22 april - 27 maj 2023.

Utställning av Eva-Leena Skarin
I Galleri Elna på plan ett visar Härnösands Konsthall utställningen "99 dagar" av konstnären Eva-Leena Skarin.

”…min mor pekade på en byggnad och sa Här dog din farmor”
Så rullas en historia upp, om en helt vanlig kvinna som själv skrev in sig på sinnessjukhus och 99 dagar senare lämnar sjukhuset i liktransport. Historien är mycket knapphändig. Mest fragment, dåligt samvete och skuld.
Eva-Leena Skarin skildrar sin farmors öde under hennes tre sista månader på Mariebergs sinnessjukhus, genom journalen skriven årsskiftet 1957/58. Hon skildrar ett öde som drabbade en hel del kvinnor som på något vis hamnade i en nedgång i livet och inte tog sig upp".

Utställning av Julius Nord
I utställningssalarna på plan två visar Härnösands Konstörening en utställning med måleri i akryl och sprayfärg av konstnären Julius Nord.

“ Mina erfarenheter av att utföra olika sporter ligger till grund för att mitt måleri refererar till sportvärlden. Därtill har jag en beundran för plötsliga kompositioner, linjer och ytor från olika sportunderlag. Det som väckte intresset att beröra sportvärlden i min konst var den känsla av kaos som finns över ett gymnastikgolv, där linjer i olika färger ligger i ett rörigt men genomtänkt sammanhang. Tittar man på en av linjefärgerna kan man oväntat tydligt se spelplanen som den markerar ut. ”