Publicerad

Snart börjar arbetet runt statyn i Stadsparken

Bronsstaty av naken man med ett ljuster. Statyn står i en grönskande park.

Gösta Almgrens Fiskafänget får ett lyft när fontänen runt statyn nu ska ersättas.

Ett av Härnösands mest välkända offentliga konstverk ska få ett lyft. Det är statyn Fiskafänget i Stadsparken som efter några torrlagda år snart kommer att omges av vatten igen.

Gösta Almgrens bronsstaty är ett av Härnösands mest välkända offentliga konstverk. Statyn står i en grund fontän som under sommarhalvåret brukar vara fylld med vatten.

Under några år har dock bassängen mestadels varit tom eftersom den haft stora läckor. Ett försök att reparera den befintliga bassängen lyckades inte så nu ska den gamla konstruktionen ersättas av en ny.

- Vi har haft diskussioner om det skulle gå att laga bassängen igen och vem som skulle kunna göra jobbet, men nu är det bestämt att vi bygger en ny. Pengar är avsatta och vi har en entreprenör som kommer att sätta igång med arbetet efter semestern, säger Niclas Hälldahl, chef på samhällsförvaltningens teknikavdelning.

Arbetet inleds enligt planen under andra halvan av augusti och kommer att kräva rörarbeten utanför Stadsparken.

- Fömodligen kommer trafiken på Brunnshusgatan att påverkas, men vi ska försöka göra så mycket som möjligt av arbetet i gatan nattetid då det är mindre trafik, säger Niclas Hälldahl.