Ungdomar simtränar på simhallen

Idrott och motion

Åk slalom på Vårdkasberget eller skidor i något av alla elljusspår. Prova allmänhetens åkning eller allmänhetens match på Högslätten. Kämpa i utegymmen på Högslätten och Bondsjöhöjden. Bada eller relaxa på Simhallen. Eller något helt annat.

slalomåkare

Simhallen

Simhallen erbjuder möjligheter till bad, lek, motion och rekreation.

Läs mer om Simhallens öppettider, priser med mera

Bad

Simhallen har en 25-metersbassäng med hopptorn och vattenrutschbana, en mellanbassäng och ett äventyrsland för de minsta med små vattenfall, en grotta och en kungatron.

""

Relax

I relaxavdelningen finns torr- och ångbastu, bubbelpool, varm- och kallbassänger och upplevelseduschar. Prova gärna bastun ute på taket med panoramafönster och utsikt över Södra sundet.

Här erbjuds även aufguss, en österrikisk–tysk bastukultur. Aufguss betyder “hälla på” och innebär att en bastuvärd använder vatten och en handduk för att vifta ner värmen och sprida doften av olika aromer.

Läs mer om Simhallens bad och relax

Träning

Simhallen har två gym, Actic och Spegeln, som är öppna när Simhallen är öppen. Med pinkod kan du träna även utanför ordinarie öppettider. Det finns även ett lekrum där barnen kan vara när föräldrarna vill träna.

Simhallen har också flera olika gruppträningspass, till exempel spinning, vattenspinning, zumba, core pulse, yoga med flera.

Läs mer om Simhallens träning

Det finns också en simhall i Hälledal som du kan läsa mer om här

Isbanor

barn på isbana

På Högslätten finns en hockeyrink inomhus, en hockeyrink med NHL-mått utomhus samt en bandyplan. Allmänheten får åka på isarna under vissa tider när det är Allmänhetens åkning. Här kan du se tiderna för allmänhetens åkning Länk till annan webbplats.

På Högslätten arrangerar också MG Hockey allmänhetens match på NHL-rinken. Läs mer på MG Hockeys Facebooksida Länk till annan webbplats.

Kommunen har ytterligare 13 isbanor som spolas upp under vintersäsongen. Där kan du åka när du vill. Här finns isbanorna:

 • Gerestaskolan
 • Franzénhallen
 • Gånsviks förskola
 • Solenskolan
 • Brunne skola
 • Älandsbro skola
 • Bondsjöhöjdens skola
 • Hälledals skola, rink
 • Brännaskolan
 • Landgrenskolan, rundslinga
 • Viksjö, rink
 • Byåker
 • Häggdånger
 • Mellanholmens isbana

Skidspår

skidåkare i skogen

I Härnösand finns nio olika elbelysta spår eller spårområden. De största hittar du på Bondsjöhöjden, Högslätten och Vårdkasen.

Andra spår finns i Älandsbro, Hälledal/Ramvik, Ramsås, Viksjö, Stigsjö och på Hemsön.

Läs mer om de olika skidspåren här

Utförsåkning

slalomåkare

Mitt på Härnön, inte långt från Härnösands centrum, ligger Vårdkasbacken med tre liftar och fem nedfarter, varav en barnbacke och en pulkabacke. I backen finns även en snowpark med rails och hopp. Den längsta backen är 800 meter lång. I Vårdkasbacken finns även cafeteria och skiduthyrning.

Vårdkasbacken drivs och sköts av Härnösands Alpina. Du hittar öppettider, priser och annan information på Härnösands Alpinas hemsida Länk till annan webbplats.

Andra vintersporter

långfärdsskridskoåkare

Härnösand har fina curlingtraditioner och ett framgångsrikt curlinggymnasium och en modern och fin curlingarena, Härnösand Arena på Högslätten. Är du intresserad av att spela curling, läs mer Härnösands Curlingklubbs hemsida Länk till annan webbplats.

Friluftsfrämjandet arrangerar både turer på långfärdsskridskor, snöskor och annat under vinterhalvåret. Läs mer på Friluftsfrämjandets hemsida Länk till annan webbplats.

Hästsport

Två ryttare på häst i ett ridhus

Härnösand Hästsport Arena är Norrlands modernaste arena för hästsport med två ridhus och en utebana. Det största ridhuset är 30x70 meter och rymmer 300 åskådare.

Hästarna hålls i lösdrift och utfodrar sig själva i foderautomater. Ridskolan drivs från 1 januari 2019 av Härnösands Ridklubb Länk till annan webbplats.

Läs mer om Härnösand Hästsport Arena

Mountainbike

två cyklister på mountainbike

På Vårdkasen finns två skyltade Mountainbikeleder, Gerestavarvet och Holmbergsrundan, och även i övrigt fina cykelstigar.

Läs mer om mountainbikelederna

Karta över Gerestavarvet

Karta över Holmbergsrundan

BMX- och skatepark

skateboardåkare synlig från knäna och nedåt i skateboardpark

Vid ungdomsgården Kåken på Rosenbäcksallén 18 ligger Härnösands BMX- och skatepark med drygt 700 kvadratmeter åkyta.

Parken är alltid öppen och åkbar under säsong, så du väljer själv när du vill åka. Belysningen släcks klockan 22.

Karta till BMX- och skateparken Länk till annan webbplats.

Pumptrack

pumptrackåkare i luften under ett hopp

Pumptrack är en typ av bana där man med hjälp av en pumpande rörelse driver cykeln framåt.

Det finns två stycken grusade pumptrackbanor i Härnösand som har två velodromkurvor och blandade småhopp. Rekommenderade cyklar är BMX eller mountainbikecyklar.

Karta till Älandsbros pumptrack Länk till annan webbplats.

Karta till Murbergets pumptrack Länk till annan webbplats.