Årets Banbrytare

Priset går till företag eller organisation som uppfyller ett eller flera av dessa kriterier: har modet att bryta mot gängse tankemönster och/eller rådande normer, kan vara kreativ och nyskapande, har en stor betydelse för näringslivet i Härnösand.

Absolicon – vill lösa världens energiförsörjning

Absolicon startades 2007 med hållbarhet som affärsmodell och en vision om att lösa världens energiproblem. Idag är det ett affärsföretag med 20 installationer på tre kontinenter och 30 anställda i tre städer. Ett exportföretag som ligger i framkant när det gäller hållbara och innovativa lösningar. Under den kommande Världsutställningen i Dubai ska Absolicon förse den svenska paviljongen med varmvatten och återvärma avfuktad luft.

Härnösands Bilmuseum – Sveriges största bilmuseum

Calles museum är ett av Höga kustens största besöksmål. Hans brinnande engagemang för historia och bilar har skapat ett intressant museum för alla åldrar. De flesta människor kan relatera till något bilmärke i sin egen historia. Nu satsar han på att komma upp i Europaklass, det vill säga 300 bilar. Men det är inte större som motiverar Calle, det är bättre!

Peter Sjölund – löste 16 år gammalt dubbelmord

Peter är släktforskaren som fått tiotusentals personer i Sverige och Norden att DNA-testa sig för att utforska sin släkt och sitt ursprung. Peter brinner för att göra den komplicerade DNA-tekniken tillgänglig på ett enkelt sätt för alla och delar med sig av sin kunskap via föreläsningar, böcker och kurser. Han är numera även rikskänd som den person som löste dubbelmordet i Linköping, Sveriges näst största polisutredning efter Palmemordet.