- Startsida
- Näringsliv och företag
- Företagscenter Härnösand
- Etablera och expandera
- Landsbygdsutveckling
- Möjlighet att söka landsbygdsmedel
Möjlighet att söka landsbygdsmedel
Medlen kan sökas av föreningar, utvecklingsgrupper och organisationer, som bygger på demokratiska värderingar, har ett samhälleligt ändamål och engagerar sig i Härnösands framtida utveckling.
Sök landsbygdsmedel och var med och utveckla landsbygden i Härnösand
Landsbygdsmedel kan användas till investeringar och satsningar som i enlighet med kommunens tillväxtstrategi bidrar till den trygga och personliga livsmiljön i kommundelar utanför tätorten (tätorten definierat enligt SCB). Projekten skapar med gemensam kraft mer attraktiva platser att bo, leva, verka och besöka. Medlen kan även utgöra kommunens andel i projektansökningar som behöver offentlig medfinansiering.
Organisationen som söker ska ha ett aktivt organisationsnummer, vara registrerad och bedriva sin verksamhet i Härnösand. Föreningar som söker måste ha minst 10 medlemmar.
Hör gärna av er till strasam@harnosand.se, Eva-Lotta Öberg på 0611-34 82 44 eller Henrik Petré på 0611-34 80 15 om ni har några frågor innan ansökan.
Beslut kan ej överklagas.
Projekten ska starta under samma år som de beviljats.
Platslyftet - en satsning för att skapa mötesplatser på landsbygden
Platslyftet är ett stöd där föreningar, organisationer och företag kan söka upp till 45 000 kronor för att skapa nya mötesplatser eller evenemang på landsbygden.
Bakgrund
En del av kommunens tillväxtstrategi är att vi ska skapa trygga och personliga livsmiljöer som välkomnar alla. Trender inom platsutveckling visar hur viktigt det är med bygemenskap och platser där människor kan mötas, känna trygghet och skapa relationer. Vi vet att mötesplatser skapar mer attraktiva platser att bo och besöka.
För att kunna söka Platslyftet ska dessa kriterier vara uppfyllda:
- Det ska vara en insats, aktivitet eller evenemang som skapar möjlighet för människor på landsbygden att mötas.
- Det ska vara en fysisk mötesplats eller ett tillfälligt eller återkommande evenemang som människor besöker.
- Projektet ska beskrivas tydligt, konkret och ha en plan för hur det ska genomföras samt hur det lokala engagemanget är säkrat.
- Investeringar behöver ha en plan för drift och underhåll.
- Evenemang ska vara publika och öppna för alla.
- Medel kan ges till nya evenemang eller ett befintlig evenemang med nya inslag eller delar.
- Medel kan ges till nya eller utvecklande av fysiska mötesplatser.
- Fysiska mötesplatser eller besöksmål ska vara tillgängliga för allmänheten.
- Projektet behöver startas eller planeras innan 2024 är slut.
Allmänna villkor
- Medlen kan sökas av föreningar eller organisationer som bygger på demokratiska värderingar, främjar nytta för samhället samt vill engagera sig platsens utveckling. Projektägaren ska ha ett aktivt organisationsnummer, vara registrerad i och bedriva sin verksamhet i Härnösands kommun och föreningar har minst 10 medlemmar.
- Medlen kan utgöra kommunens andel i projektansökningar som behöver offentlig medfinansiering.
- Stöd och bidrag för insatser får inte sökas på flera håll inom den kommunala organisationen.
- Härnösands kommun finansierar inte utgifter som har uppstått innan startdatum. Startdatum kan ej vara tidigare än ansökan skickats in. Kostnader som sker innan beslut tar den sökande på egen risk.
- Projektet får inte vara kostnadsdrivande för kommunen, om inte annat är överenskommet.
- Medlen kan inte utgå till verksamhet som riskerar att konkurrera med näringsverksamhet eller som gynnar en viss företagare.
- Endast alkohol- och drogfria projekt kan beviljas medel.
- Ansökningar hanteras löpande och beviljade medel tilldelas så länge tillgängliga resurser finns kvar.
- Kommunen äger rätten att kommunicera kring projektet samt använda bilder från redovisning av genomförda insatser och resultat av medfinansierade/finansierade pengar.
Ansökan om Platslyftet är öppen från onsdag 13 november - söndag 15 december.
Vindkraftsmedel att söka
Visst vet du att du kan söka på fler ställen och få resurser för att kunna göra mer i ditt projekt? Passa på att kika in de vindkraftmedel som du kan söka! Ersättning som idag lämnas av vindkraftsaktörer till lokalsamhället i Härnösands kommun.
Härnösand Energi & Miljö
Vindkraftverk på fyra platser i Härnösand. Det kommunala bolaget har upprättat vindkraftpengar där föreningar, organisationer och aktivitetssamordnare med icke uppenbart vinstintresse årligen kan ansöka om finansiering. Vindkraftspengarna ska bidra till satsningar som ökar attraktionsvärdet, höjer kvalitén av och stimulerar det rörliga friluftslivet, idrott- och naturupplevelser samt rekreation och turism i närområdena.
Avsättningen består av upp till 1 procent av investeringen samt 1 procent av de årliga bruttointäkterna.
Antal verk, totalt: 5 / Totalhöjd: 62-180 meter / Effekt, totalt: 13,6 MW.
Beräknad årlig produktion: ca 38 GWh / Driftstart: 1996-2020.
Vindkraft Scandinavien Renewable Energy Länk till annan webbplats. (Stena Renewable)
Möckelsjöberget vindkraftpark
Aktören delar årligen ut en så kallad "Vindbonus" som är 10 000 kr per verk, vilka samlas i en pott som föreningslivet i närområdet kan söka från aktören. Denna modell använder aktören kring alla sina vindparker.
Antal verk: 5 / Totalhöjd: 125 meter / Effekt, totalt: 2,5 MW Beräknad årlig produktion: ca 31 GWh / Driftstart: 2009.
Vindbonus Möckelsjö 2021 - SR Energy Länk till annan webbplats.
Nysäter Wind under förvaltning av RWE
Nysäter vindkraftpark består av två områden i trakterna kring Viksjö, område Hästkullen med 73 vindkraftverk och Björnlandhöjden med 41 vindkraftverk. Aktören har tecknat avtal med en lokal vindkraftsfond som drivs av en förening. En årlig fondering kommer göras vid två tillfällen årsvis under vindkraftparkens hela livslängd för att utveckla det lokala näringslivet och projekt inom idrott, kultur och fritid. Ersättning baseras på elproduktionen i parken men är minst 10 000 kronor per verk. Antal verk: 114 / Totalhöjd: 186-220 meter / Effekt, totalt: 475 MW Beräknad årlig produktion: ca 1 700 GWh / Driftstart: 2022.
Landsbygdsmedel 2025
Ansökningsomgång 1
Januari till sista mars
För beslut i landsbygdsrådet i april
Ansökningsomgång 2
Augusti till sista september
För beslut i landsbygdsrådet i oktober.
Härnösand är indelad i sju kommundelar
Härnösands tätort, Häggdånger, Högsjö, Stigsjö, Säbrå, Viksjö och Öarna, som innefattar Åbord, Lungön och Hemsön. Kommundelarna bildar tillsammans helheten Härnösands kommun, men bidrar enskilt med olika karaktär och styrkor. I Härnösand arbetar vi för en levande landsbygd att bo, leva och verka i.
Läs mer om vad som gäller för dig som intresserad av att söka
- Riktlinjer för landsbygdsmedel 2023–2027 Pdf, 167.6 kB. (Pdf, 167.6 kB)
- Riktlinjer för landsbygdsmedel - En beskrivande presentation Pdf, 2.7 MB. (Pdf, 2.7 MB)
- Urvalskriterier för landsbygdsmedel Pdf, 134.3 kB. (Pdf, 134.3 kB)
De har beviljats landsbygdsmedel 2024
Hemsö IF
Föreningen ska färdigställa en havsnära vandringsled med längd på ca. 5,5 km. Delar av leden ska bli tillgänglighetsanpassad. Längs med delen som är tillgänglighetsanpassad i Hultomsviken ska det byggas en rullstolsramp och plattform för att möjliggöra bad för personer med funktionsnedsättning.
50 000 + 10 000 egen finansiering
Höga Kusten vildmark
Höga Kusten vildmark ska skapa större tillgänglighet i skogsmark och landsbygd genom att utveckla friluftslivet och kulturhistorien på platsen. I projektet ska de utveckla en 3 km lång kulturstig, restaurera 15 km av Jannevängmanleden och bygga en 600 meter tillgänglig promenadstig intill Gussjöns badplats.
166 000
Intresseföreningen Härnö lotsplats
Utveckla besöksmålet lotsplatsen genom att lyfta historia kring sjöfart, lotsar och båtliv. Göra platsen mer attraktiv för både boende och besökare. Bevarande och förbättringar som bidrar till att locka fler målgrupper som kan tillskansa sig kunskap om historian kring lotsarnas arbete samtidigt som tillgänglighet och nyttjande av friluftslivet förbättras. Det maritima kulturarvet lotsräcket ska restaureras för att också stärka tillgängligheten. Projektet ska också ta fram en informationsskylt som beskriver platsen ur ett historiskt perspektiv.
200 000
PRO Stigsjö
PRO Stigsjö ska anlägga en tillgänglighetsanpassad väg från parkeringen vid Starredsbadet till strandkanten. På stranden ska det byggas en ramp med räcke ner i vattnet som ska möjliggöra bad för personer med funktionsvariation. Projektet ska genomföras tillsammans med Gussjö intresseförening och Höga Kusten vildmark.
25 000
Stigsjö IK
Stigsjö IK vill starta upp verksamheten på föreningens fotbollsplan. De vill bland annat starta upp fotbollsverksamheten för barn i åldrarna 6 - 12. De ska även rusta upp boden intill planen, restaurera parkeringen och köpa in en gräsklippare.
85 000
De har beviljats landsbygdsmedel 2023
Häggdångers intresseförening
Utveckla mötesplats berget. För att unga på landsbygden ska ha lika möjligheter till aktiviteter som i tätort. Byggnation av en multisportarna för flera sporter samt aktiviteter kopplat till arenan. Involvering av barn och unga. Projektet bidrar till attraktivitet för boende och besökare. Projektet kommer pågå från mars 2023 till sista december 2023.
Häggdånger intresseförening: 200 000 + 250 000 från HEMAB.
KFUM
Projektet ska öka Aspnäs lägergårds attraktivitet för fler unga och barn, föreningar, organisationer och skolor ska kunna nytta anläggningen. Skapa mer attraktiva platser, och ett engagerat civilsamhälle. inkluderar unga i framtagande och utförande. Projektet kommer att pågå från 1 april till sista september 2023.
KFUM: 200 000 + 132 000 i egenfinansiering.
Stigsjö intresseförening
Projektet ska investera i teknik och utomhusmiljö. Detta för att öka attraktiviteten för uthyrning och samverkan mellan föreningar och företag. Främja generations och föreningsöverskridande aktiviteter. Projektet kommer att pågå ifrån 1 april till sista augusti 2023.
Stigsjö intresseförening: 32 000 + egeninsats 4 000.
Säbrå hembygdsförening
Projekt för att bevara och utveckla klockargården som mötesplats och göra attraktivt för fler. Öka antalet besökare utifrån samt samarbete med andra föreningar. Anlägga avlopp, samarbete föreningar, aktiviteter. Projektet kommer pågå från 4 april till sista mars 2024.
Säbrå hembygdsförening: 172 000 + 8 000 i medfinansiering.
Uddhamns hamn och vattenförening
Projektet ska genomföra muddring av hamnbassängen för att bibehålla och återställa tillgängligheten till hamnen. Nya gästplatser ska anläggas samt rastbord och information. Samverkan ska ske med turist och naturentreprenörer. Målgrupp sommarboende och besökare. Projektet ämnar pågå från 15 mars till sista november 2023.
Uddhamns hamn och vattenförening: 200 000 + 120 000 i egeninsats.