Publicerad

Härnösand lyfts fram som gott exempel inom vattenbruk

Tomatodling inne i stort växthus

Peckas Naturodlingar i Härnösand är ett mycket bra exempel på ett landbaserat vattenbruk.

Härnösands kommun lyfts fram som ett gott exempel i rapporten ”Bättre förutsättningar för etablering av vattenbruk”. Det är bland annat satsningen på att bli ett centrum för framtidens livsmedelsindustri som gör Härnösand intressant. 

Rapporten har tagits fram av konsultföretaget Sustainable foods med stöd av Jordbruksverket. Syftet med rapporten är att stimulera utvecklingen av landbaserade vattenbruk och inspirera kommuner att engagera sig mer i utvecklingen.

För den som är intresserad av att etablera vattenbruk börjar ofta processen med en kontakt med kommunen och om ”intresset där är svalt eller obefintligt riskerar det att sluta redan där”, står det i rapporten.

I Härnösand ligger redan Peckas Naturodlingar, som är Europas största kretsloppsodling, och kommunen arbetar för att etablera ett centrum för innovation, forskning och utveckling inom foodtech samt även fler produktionsanläggningar. Härnösand lyfts i rapporten fram tillsammans med åtta andra kommuner, regioner och organisationer.

– Det är jätteroligt att vi uppmärksammas och en stark signal till alla intresserade att Härnösand är drivande och vill ha etableringar, säger Anneli Kuusisto, utvecklare och strateg på kommunens tillväxtavdelning.

Här kan du läsa hela rapporten ”Bättre förutsättningar för etablering av vattenbruk” Pdf, 4.5 MB. (Pdf, 4.5 MB)

Här kan du läsa mer om Foodtech - framtidens livsmedelsindustri