Publicerad

Kommunen gör insatser för företagen

porträttbild på en man

Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande.

Härnösands kommun har tagit fram ett program för att stötta kommunens företag i coronatider. Bland annat inrättas en företagsakut och företagen kan få anstånd med olika typer av kommunala avgifter.

− Vi vill göra allt vi kan för att underlätta för företagen så att vi har dem kvar när coronakrisen är över, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

Företagsakuten startar den 25 mars och innebär att kommunen betalar för att företag ska kunna få extern rådgivning och stöd när det gäller till exempel skatter, lån och personal. En annan åtgärd är att ge bidrag till de livsmedelsbutiker som erbjuder hemkörning av matvaror till personer som tillhör riskgrupperna eller är över 70 år.

Alla Härnösandsföretag kan också få anstånd med olika typer av kommunala avgifter.

− Och så kommer vi att betala alla inkommande fakturor så fort som möjligt, säger Andreas Sjölander.

Näringslivsenheten lovar att vara på tårna och svara på frågor eller lotsa vidare så fort som möjligt.

− Vi har en löpande dialog i flera olika forum, från branschmöten till besök för att få löpande information om hur företagen påverkas i vår kommun. För den som känner oro finns vi på telefon och e-post, säger näringslivschefen Petra Forsström.

De här insatserna är bara början och det kan komma fler, både akuta och mer långsiktiga insatser.

– Vi ska vara lyhörda för Härnösandsföretagens behov och för vad som händer i omvärlden. Det finns säkert bra idéer på andra orter som vi kan inspireras av, säger Andreas Sjölander.

Mer information om insatserna, både nuvarande och sådana som kan komma senare, samlas på en speciell sida på kommunens hemsida. Där finns också länkar till andra aktörer som har bra information om olika saker för företagare.

− Det är nu jätteviktigt att vi med gemensam kraft gör allt vi kan för att värna de lokala företagen och alla arbetstillfällen de står för i Härnösand, säger Andreas Sjölander.

Läs mer på harnosand.se/foretagshjalpen