Publicerad

Sofia ska få fler kryssningar till Härnösand

en kvinna står i förgrunden med ett stort fartyg som det står Silja Line på i bakgrunden

Sofia Juniwik jobbade i åtta år på Birka Cruises och var den som drev igenom idén att börja kryssa till Härnösand och Höga Kusten. Nu ska hon under fyra månader se hur Härnösand kan utvecklas ännu mer som kryssningsdestination.

− Vi har ett gyllene läge just nu. Rederierna letar efter nya möjligheter i en svår tid och här finns en etablerad struktur för att ta emot dem.

Hon har ett kortare vikariat på kommunens näringslivsenhet och förutom de ordinarie arbetsuppgifterna ska hon också jobba fram en kryssningsutredning.

− Jag analyserar nuläget, hur vi jobbar och vad vi erbjuder och vad som behövs för att locka fler. Det handlar mycket om att paketera erbjudandet.

Efter sina åtta år i branschen är Sofia kryssningsexpert och har många kontakter. Förutom de svenska rederierna är det framför allt de tyska som är intressanta att bearbeta, men även andra internationella rederier.

− Lyckas vi få hit någon och levererar en bra upplevelse är chansen stor att de återkommer. Det visar inte minst resan vi gjorde med Birka. Om inte pandemin hade kommit hade vi lätt kunna fortsätta i många år.

Det var hennes idé att börja kryssa till Höga Kusten och hon fick kämpa hårt för den.

− Ja, i början var det inte många som trodde på idén. Styrelsen var till exempel inte lätt att övertyga.

Men hon lyckades och som bekant blev det succé med fler och fler avgångar för varje år.

− Jag är faktiskt väldigt stolt över det. Det fanns ju ingenting att utgå från när vi började så vi fick bygga upp allt från grunden.

Hon berömmer samarbetet med Härnösands kommun, Höga Kusten Destinationsutveckling och Höga Kusten Turism.

− Alla har hela tiden varit väldigt lätta att samarbeta med. De gav bra respons hela vägen och agerade väldigt snabbt när det behövdes.

Nu är hon själv en del av Härnösands kommun, åtminstone tillfälligt, och ser positivt på kryssningsframtiden i Höga Kusten.

− Det finns mycket vi kan utveckla vidare, men vi har en väldigt bra grund att utgå från.