Publicerad

Nya begränsningar för serveringsställen

Smittspridningen i samhället ligger på en hög nivå och fortsätter att öka. Det pågår regionala utbrott, och fler kluster med nya virusvarianter har hittats. Trots att en lång rad begränsningsåtgärder redan beslutats gör regeringen och Folkhälsomyndigheten den samlade bedömningen att ytterligare åtgärder behövs för att förhindra en tredje våg.

En salladstallrik.

Regeringen ser allvarligt på utvecklingen av antalet fall och har fattat ett beslut som gör det möjligt för Folkhälsomyndigheten att begränsa öppettiderna för samtliga serveringsställen som till exempel restauranger, kaféer och barer. Detta kan påverka alla verksamheter, oavsett om alkohol säljs eller inte. Folkhälsomyndigheten kan införa sådana regler nationellt eller för ett visst geografiskt område, till exempel ett län eller en kommun.

I ett första steg kommer detta innebära en nationell begränsning av öppettiderna till kl. 20.30 för samtliga serveringsställen. Ändringarna träder i kraft den 1 mars 2021. Serveringsställen kommer dock att kunna ha öppet för avhämtning eller hemleverans efter kl. 20.30.

Läs mer om de begränsade öppettiderna på regeringens webbplats Länk till annan webbplats.