Publicerad

Arbetsmarknadstorget invigt

fyra glada ansikten tittar fram på sidan av en stor skylt med texten Arbetsmarknadstorget

Arbetsmarknadstorget har haft en invigning i mindre skala för politiker och de samverkande organisationerna. På tisdag den 13 april öppnar torget för besökare.

På tisdag den 13 april öppnar Arbetsmarknadstorget i Härnösand dörrarna och tar emot sina första besökare. Torget är ett initiativ som ska underlätta för arbetslösa att komma närmare arbete. Hit är kommunmedborgare mellan 16 och 65 år som är i behov av stöd för att komma närmare arbetsmarknaden välkomna.

– Det är mycket glädjande att vi efter flera år av diskussioner och planering har invigt vårt arbetsmarknadstorg. Det är en verksamhet som har fungerat bra i andra kommuner och jag är övertygad om att den kommer fungera minst lika bra hos oss, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

– Vi vill göra det lätt för våra besökare. Här är allt samlat. De slipper skickas fram och tillbaka mellan olika ställen. Vi är flera aktörer som samverkar, alla med samma mål, att få fler i sysselsättning, säger Malin Lindroth, verksamhetsansvarig på Arbetsmarknadstorget.

På torget finns handläggare från Härnösands kommuns verksamheter ekonomiskt bistånd, arbetsmarknadskonsulenter, studie- och yrkesvägledare, personal från integration och mottagning. Dessutom finns Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och lokala näringslivet på plats i olika omfattning. I lokalen finns även ESF-projektet Alla kan arbeta som kommer att samverka med Arbetsmarknadstorget.

– Vi vill sänka den jämförelsevis höga arbetslösheten. Genom Arbetsmarknadstorget kommer samverkan med andra myndigheter och företrädare för det lokala näringslivet att stärkas. Det är en fördel för de personer som behöver stöd i att få in en fot på arbetsmarknaden. I Härnösand har vi under många år tagit ett stort ansvar för de personer som står längst ifrån arbetsmarknaden och det här är ett sätt att fortsätta på den linjen, säger Andreas Sjölander.

Uppdraget för Arbetsmarknadstorget är att kartlägga individens behov av insatser för att nå egen försörjning. Därefter görs en planering gemensamt mellan individen och berörda myndigheter. De insatser som erbjuds är de som finns inom de ordinarie verksamheterna. De parter som deltar i planeringen ansvarar sedan gemensamt för regelbunden uppföljning av planeringen.

– Vi tar emot besök i vår reception. I vissa fall kan besökaren få hjälp direkt och i andra fall ser vi till att de får en bokad tid då det får träffa en handläggare, säger Malin Lindroth.

På Arbetsmarknadstorget kan du få hjälp med
· Kartläggning och vägledning
· En individuell planering mot egen försörjning
· Stöd i att skriva CV och personligt brev
· Arbetsträning/praktik/studier
· Samordning av myndighetskontakter

Kontakta oss

Arbetsmarknadstorget
Köpmangatan 5
Härnösand

Telefon: 070-300 81 86
E-post: arbetsmarknadstorget@harnosand.se