Publicerad

132 nya företag i Härnösand förra året

gul pil som pekar snett uppåt mot en bakgrund av tre gröntonade bilder från företagsmiljöer

Nyföretagandet ökade med nästan 17 procent förra året.

Det startades 132 nya företag i Härnösand förra året. Det är en ökning med nästan 17 procent jämfört med året innan och Härnösand klättrar några steg till plats 134 på Nyföretagarcentrums rankinglista för alla landets kommuner.

− Även om det är små steg framåt visar det att vi är på rätt väg och det skapar framtidstro. Särskilt roligt är det att nyföretagandet ökar, trots pågående pandemi, säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare på Härnösands kommun.

Nyföretagarcentrum presenterar rankinglistan varje halv- och helår och på listan för helåret klättrar Härnösand sju platser jämfört med året innan. Siffran som avgör rankingen är antalet nystartade företag per 1 000 invånare. Härnösands siffra är 5,26.

På en särklassig första plats ligger Stockholm med över 15 nystartade företag per 1 000 invånare och listan visar tydligt att nyföretagandet är störst i stora och mellanstora städer och deras kranskommuner. I Västernorrlands län har Härnösand bara Sundsvall framför sig.

Under pandemiåret har Härnösands kommun gjort 29 olika åtgärder för att stötta det lokala näringslivet, allt från att lämna anstånd eller helt enkelt stryka kommunala avgifter till att genom företagsakuten erbjuda gratis rådgivning.

− Vi har också ett långsiktigt arbete igång med att ringa 1 500 företag i kommunen för att få veta om de har rätt förutsättningar för att driva företag i vår kommun, säger Jonas Wessling.