Publicerad

Emil har skapat företagarnas nya pris

Emil Österholm skapar konstverket Vågen.

De företag som vinner företagarpriser i Härnösand får i år ett helt nytt pris. Det är keramikern Emil Österholm som har skapat ”Vågen” av material från närområdet.

− Jag ville skapa en gestaltning som visar kraften som finns i en våg, säger Emil Österholm.

Vinnarna av företagspriserna har länge fått bävrar i pris, men inför årets utdelning togs beslutet att beställa ett nytt pris.

− Vi ville ha ett pris som utgår från vår tillväxtstrategi och de styrkor som finns i Härnösand. Läget vid havet är en av våra stora fördelar och en våg tycker vi är en bra symbol. Vägen framåt för en entreprenör och företagare kan liknas med vågen. Den är oförutsägbar, den möter både motstånd och möjligheter och den kan ge ringar på vattnet, säger Marie Zetterlund, projektledare för prisceremonin.

Uppdraget att skapa det nya priset gick till Emil Österholm i Antjärn och utgångspunkten var alltså ”Vågen”.

− Den strävan och ihärdighet som en våg uppbringar är något som är centralt för att driva ett företag framgångsrikt. Att försöka fånga den ibland svåra och inte helt raka vägen en våg kan behöva ta för att nå sitt mål är en annan känsla som jag försöker fånga, säger Emil Österholm.

För att bränna stengodslera krävs en temperatur på 1 300 grader, något Emil Österholm uppnår i en egenbyggd keramikugn. Eldens väg genom ugnen sätter sina spår och skapar en yta som ger liv åt ”Vågen”. I processen har han arbetat med sand, lera och granved från närområdet.

− Att jobba med de förutsättningar en plats kan ge och använda sig av lokala tillgångar tänker jag är något som varje duktig företagare gör. Det är kanske där skärningspunkten mellan näringslivet och konsten finns, att kreativt skapa förutsättningar för sin egen eller ett företags existens, säger Emil Österholm.

Hans ”Vågen” kommer att delas ut till alla pristagare utom Årets Härnösandsföretag, där vandringspriset Bävern blir kvar. Den digitala prisceremonin äger rum torsdag 3 juni.