Publicerad

Omdömen om företagsklimatet ökar för fjärde året

grön pil som pekar stegvis uppåt

Härnösand ökar för fjärde året i rad när företagarna ska ge ett sammanfattande omdöme om företagsklimatet. Härnösand landar på betyget 3,4 på den sexgradiga skalan jämfört med 3,2 förra året.

− Det här är ett långsiktigt och pågående arbete som ger mer och mer frukt för varje år. Jag tycker att vi kan gå lite mer rakryggade idag än i förrgår, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S).

Det är i den årliga enkäten som Svenskt Näringsliv skickar ut som Härnösandsföretagare har fått möjligheten att svara på 15 olika frågor. Omdömet ökar på tio av frågorna jämfört med förra året, två ligger oförändrade och tre minskar marginellt.

− Det bästa är att Härnösand ligger över det magiska strecket 3,0 för godkänt på alla frågorna. Det är också en tydlig trend uppåt sedan flera år tillbaka, säger näringslivschefen Petra Forsström.

De frågor som sticker ut mest positivt med en ökning på 0,3 procentenheter sedan i fjol är Kommunens service och bemötande, Information till företagen, Dialogen med kommunens beslutsfattare samt Vägnät, tåg- och flygförbindelser.

− Vi har satsat mycket på just dialog, kommunikation och service till företagen så det är väldigt roligt att det ger resultat i svaren, säger Andreas Sjölander.

I både Sverige och i länet ligger Härnösands siffror ungefär i mitten.

− Men det spelar inte så stor roll. Det viktigaste är att vi tävlar mot oss själva och hela tiden blir bättre, säger Anders Wahlqvist, vd på EdmoLift och ordförande för företagarnas paraplyorganisation HNEF.

− Vi är stolta, men inte nöjda. Idag kan vi stanna upp och sträcka på oss, men i morgon fortsätter det långsiktiga och gemensamma arbetet för att steg för steg förbättra företagsklimatet i Härnösand. säger kommundirektören Lars Liljedahl.

Den slutliga rankningen, där enkätfrågorna väger tungt men också kompletteras med andra delar, presenteras den 22 september.