Publicerad

Arbeta utomhus med skogs-wifi

En kvinna sitter med en bärbar dator vid ett utebord. I bakgrunden syns ett vindskydd med en solpanel på taket.

Projektledaren Eva-Lotta Öberg testar att arbeta med skogs-wifi på Vårdkasen.

Nu satsar Härnösands kommun på skogs-wifi för att uppmuntra kontorsarbete och möten ute i naturen. Skogs-wifi är en solcellsdriven router som ger tillgång till ett fritt nätverk.

Den första anläggningen är i drift på Vårdkasens topp, i ett vindskydd i kanten av Vårdkasmalens naturreservat. Med ett enkelt tryck på en knapp går routern igång och fungerar under en timme. Behövs mer tid är det bara att trycka på knappen igen.

Internetuppkopplingen går naturligtvis att använda till vad som helst, men den främsta tanken är att skapa en innovativ mötesplats i naturen och uppmuntra till kontorsarbete och arbetsrelaterade möten ute i naturen.

− Flera forskningsrapporter visar att kontorsarbete utomhus ökar kreativiteten, sänker stressnivån och ger en effektivare återhämtning, säger Eva-Lotta Öberg, projektledare för projektet Landsbygd 2.0.

Skogs-wifi-anläggningen är finansierad inom ramen för projektet och efter sommaren ska det byggas ytterligare en mötesplats med skogs-wifi i naturen, vid Fällestugan på Fälleberget.

− Då får vi två olika alternativ. Här på Vårdkasen är det bara 100 meter till parkeringen medan man på Fälleberget får gå några kilometer och i lite annan terräng för att kunna utnyttja skogs-wifi.

Idén dök upp under ett möte på kommunens näringslivsenhet om innovativa mötesplatser på landsbygden. Eva-Lotta Öberg hade just läst en artikel om kontorsarbete.

− Det stod att om det bara finns en internetuppkoppling så går det mesta kontorsarbetet att göra var som helst. Och så växte den hör lösningen fram.

Kanske en lösning som är helt unik.

− Vi har spanat runt, men inte hittat något liknande någonstans, säger Eva-Lotta Öberg.

En hand trycker på en knapp mitt i en skylt som handlar om skogs-wifi.

Med ett enkelt tryck på en knapp går routern igång och du har fritt wifi i en timmes tid.