Publicerad

Tyskt kryssningsfartyg till Härnösand

fadtyg som går genom is med isberg i bakgrunden

Hanseatic Nature kör kryssningr runt hela världen, bland annat till Antarktis. Nu kommer hon till Härnösand.

Det tyska kryssningsrederiet Hapag Lloyd har bokat in tre kryssningar till Härnösand i augusti och september. Fartygen går året runt till jordens alla hörn, bland annat Antarktis, och nu är alltså även Höga Kusten med på listan.

− Långsiktigt är den här typen av internationella kryssningsrederier väldigt intressanta för oss. Vårt mål är att Härnösand och Höga Kusten ska vara en av deras standarddestinationer i Östersjön, säger Sofia Juniwik, näringslivsutvecklare för kryssningstrafik på Härnösands kommun.

Det tyska rederiet kör med betydligt mindre fartyg än de vi varit vana vid hittills. Fartyget är 128 meter långt och rymmer maximalt 250 passagerare. Nu i pandemitider är antalet dessutom begränsat till 175.

− Hapag Lloyd var egentligen på väg hit redan i vintras. De hade planer på fyra turer i december, januari och februari, men de ställdes tyvärr in på grund av pandemin, säger Sofia Juniwik.

Passagerarna kommer först att få en heldag ombord när fartyget åker runt i Höga Kustens skärgård och gör strandhugg med mindre båtar. Sent på kvällen lägger fartyget till i Härnösand och dagen efter åker de flesta på bokade utflykter innan det är dags att lämna kajen på kvällen.

− På den här typen av kryssningar är det fler bokade utflykter så det kommer inte att märkas lika tydligt på stan som vid andra kryssningar. Det är ju också betydligt färre passagerare, säger Sofia Juniwik.

Å andra sidan kommer Hapag Lloyd vid ett av tillfällena, den 30 augusti, att ligga i Härnösand samtidigt som Viking Line. Totalt blir det nio kryssningsbesök i augusti och september, fördelat på tre vardera för Hapag Lloyd, Viking Line och Silja Line.

− Det här visar att Höga Kusten är en allt mer attraktiv destination och att vårt fina samarbete mellan Höga Kusten-kommunerna och våra företag inom besöksnäringen ger resultat. Vi vet också att tyskarna gillar oss och verkligen vill uppleva vår natur och de äventyr vi kan erbjuda. Det här är precis rätt typ av målgrupp att jobba vidare med och utveckla, säger Mia Karlsson, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Kryssningshösten i Härnösand och Höga Kusten

  • 12 aug – Silja Line
  • 14-15 aug – Hapag Lloyd
  • 19 aug – Silja Line
  • 23 aug – Viking Line
  • 26 aug – Silja Line
  • 29-30 aug – Hapag Lloyd
  • 30 aug – Viking Line
  • 6 sep – Viking Line
  • 23-24 sep – Hapag Lloyd