Publicerad

Sommartorget och Sommarkajen - tillfälliga mötesplatser i centrum

en grupp männsikor står och sitter på blå- och grönmålade lådor i olika höjd och med blommor i några av dem

Sommartorget och Sommarkajen är ett riktigt tillsammansarbete mellan Hantverkarna Härnösand, Härnösands Handelsförening, HÄR Handel & Möten, HEMAB och Härnösands kommun.

Nu skapas två tillfälliga mötesplatser i Härnösand, Sommartorget på torget och Sommarkajen på en del av parkeringsytan vid Skeppsbron. Målet är att skapa härliga miljöer för aktiviteter, umgänge och för att ”bara vara”.

Platserna byggs upp av sittmoduler och växtmoduler i blå och gröna nyanser som tillsammans bildar ett slags ”vardagsrum” i utemiljön. Bakom idén och gestaltningen ligger Michael Mallinder MacLeod, arkitekt och trainee i Härnösands kommun och Matildha Landström Litström, teknisk handläggare (landskapsarkitekt).

− Vi vill att det ska vara en tillfällig popup-känsla. Därför jobbar vi med de här lådorna som kan sättas ihop på olika sätt för att ge olika effekt och också att de kontrasterar i färg och form mot torget i övrigt, säger Matildha Landström Litström.

Sommartorget/Sommarkajen är ett riktigt tillsammansarbete mellan flera olika aktörer. Lådorna byggs dels av Hantverkarna Härnösand, dels av kommunens resursgrupp. Härnösands Handelsförening har bidragit med pengar till HÄR Handel & Möten och HEMAB har stått för de flaggspel som finns upphängda.

Coronapandemin har slagit väldigt hårt mot vissa branscher, till exempel butiker, caféer och restauranger, medan exempelvis byggbranschen har haft ganska goda tider. I det här projektet stöttar därför Hantverksföretagen i Härnösand sina kollegor i en annan bransch. 8-9 företag har bidragit med material och arbetstid för att snickra lådor.

− Vi vill hjälpa till att få besökare till centrum så att butikerna, caféerna och restaurangerna kan få fler gäster. Det har varit ett bra samarbete mellan kommun och näringsliv. Det behövs mer av samarbete på alla plan, säger Tonny Vestling, Vestlings Mattor & Kakel och vice ordförande i Hantverkarna Härnösand.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S) instämmer.

− I det här projektet har vi hittat formerna för samverkan och det visar att vi kan om vi gör det tillsammans. Det blir också så mycket bättre.

Han är mycket nöjd med resultatet.

− Ja, det känns välkomnande och trevligt och det ska det ju vara i Norrlands bästa sommarstad.

Blå- och grönmålade lådor där några är planterade med blommor. På en av lådorna sitter en skylt med information om Sommartorget

Följande aktörer har varit med i projektet

  • Hantverkarna Härnösand bidrar med material och med att bygga moduler.
  • Handelsföreningen bidrar med pengar till HÄR som gör att Resursgruppen, Härnösands kommun, kan bygga de resterande modulerna.
  • HEMAB har bidragit med flaggspel på stan.
  • Härnösands kommun bidrar med samordning och gestaltningen av mötesplatserna är skapad av Michael Mallinder McLeod, trainee, och Matildha Landström Litström, tidigare trainee.